Erişilebilirlik

HDP’ye Kobani Olayları Operasyonu


Suriye’nin Kobani kasabasında IŞİD ve YPG arasındaki çatışmalar sürerken, Türkiye’de düzenlenen sokak eylemleriyle ilgili olarak 6 yıl sonra, 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 2014 yılında meydana gelen Kobani olayları sırasında çoğunluğu HDP’nin yönetim kadrolarında görev yapan 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 7 ilde düzenlenen operasyonlarda şu ana kadar Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş, HDP Ankara eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’le HDP Diyarbakır eski Milletvekili Altan Tan gözaltına alındı. Tan, gözaltına alındığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

- “06-07-08/ Ekim 2014 tarihlerinde, Ülkemiz genelinde ‘Kobani’ olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde; PKK/KCK terör örgütü sözde örgüt yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP (Halkların Demokratik Partisi) MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında 'Fırat Haber Ajansı ve Gençlik Yapılanması, Kadın Yapılanması v.b' üzerinden halkı sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda yaptıkları çağrılar üzerine; Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde, özellikle 06.10.2014 tarihinden başlayarak 07-08-09.10.2014 tarihlerinde yollara barikatlar kurmak sureti ile yolların kesildiği, uzun namlulu silah, molotof kokteyli havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarına, kamu araçlarına, vatandaşların ikametlerine, işyerlerine ve araçlarına zarar verildiği, çok sayıda vatandaşın ve kolluk kuvvetinin olaylarda yaralandığı, bazı illerimizde vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği olaylar meydana gelmiştir.

- Terör olayları kapsamında 07.10.2014 gününden başlayarak 08-09.10.2014 tarihlerinde terör eylemleri sonucu 37 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Terör eylemlerine dayalı cinayetler 07.10.2014 tarihinde işlenmeye başlanmasına karşın bu yöndeki çağrıların kararlı şekilde 08.10.2014 tarihinde de devam ettiği görülmüştür.

- Meydana gelen olaylarda; nitelikli adam öldürme (37), adam öldürmeye teşebbüs (29), mala zarar verme (3777), alıkoyma (25), hırsızlık (395), yağma (15), işyeri ve konut dokunulmazlıklarını ihlal (308), Türk Bayrağını Yakma (13), Atatürk’ü Koruma Kanununa Muhalefet (7) suçları işlenmiş, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşımız yaralanmıştır.

- Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu olarak bulunmakta olup gelinen aşama itibariyle Ankara merkezli 7 ilde, 25.09.2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir.”

Ne olmuştu?

IŞİD'ın Kobani’ye saldırdığı 2014 yılında yoğun çatışmalar yaşandı. Kobani’den kaçan binlerce kişi Türkiye’ye sığındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kobani düştü düşecek" sözleri tansiyonu yükseltti. Çatışmalar sürerken HDP’nin MYK toplantısında, IŞİD saldırılarının ve Türkiye’nin tutumunun protesto edilmesi amacıyla gösteri çağrısı yapıldı. Birçok kentte aynı anda başlayan olaylar bir süre sonra kontroldan çıktı. Güneydoğu illerinde 12 Eylül’den yıllar sonra ilk kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi, askerler sokaklarda devriye gezmeye başladı. Eylemciler, yollara barikatlar kurarak güvenlik güçleriyle çatışırken, bazı yerlerde çatışmalara HÜDA-PAR yandaşları da katıldı.

35 ile yayılan olaylarda Savcılık ölü sayısını 37 olarak verse de İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre olaylarda ülke genelinde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre de 1.113 bina hasar gördü.

Çatışmalar sırasında Diyarbakır’da kurban eti dağıtırken öldürülen Yasin Börü, olayların simge ismi oldu. AKP, Börü’nün öldürülmesinden HDP ve dönemin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı sorumlu tuttu. Olaylardan 1 yıl sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında soruşturma başlattı. Demirtaş, HDP eş genel başkanı iken 4 Kasım 2016’da Diyarbakır’da gözaltına alınarak tutuklandı ve Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Hakkında çok sayıda dava ve soruşturma bulunan Demirtaş, sadece ‘Kobani Olayları’ davası nedeniyle tutuklu bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG