Erişilebilirlik

HDP Soruşturması Meclis Aritmetiğine Yansır mı?


Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti ve partinin Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, haftasonu yapılan Demokratik Toplum Kongresi’nde öz yönetim çağrısında bulundukları için soruşturma başlatıldı. Soruşturma öncesinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Demirtaş ve HDP’yi siyasi olgunluğa sahip olmamakla suçlayarak Demirtaş’la yapacağı toplantıyı iptal etmişti.

Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi Cengiz Aktar, Türkiye’nin yakın tarihinin yeniden tekrarlanacağı endişesini taşıyor. Aktar, 1990’larda, Sosyal Demokratların çatısı altında meclise giren ilk Kürt partisi olan DEP’in meclisten dışlandığını ve parti üyelerinin meclisten zorla çıkartılıp tutuklandığını hatırlatarak, bu görüntünün tekrarlanabileceğini söylüyor.

HDP, 1 Kasım’da tekrarlanan genel seçimde %10’un biraz üzerinde oy alarak meclise girmeyi başarmıştı.

HDP’ye karşı yapılan siyasi ve hukuki adımlar, güvenlik güçlerinin PKK’ya karşı sürdüğü çatışmalarla eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Güneydoğu’daki pek çok ilçede sokağa çıkma yasağı da devam ediyor. Bölgedeki insan hakları örgütleri, çocuklar da dahil olmak üzere 100’den fazla sivilin yaşamanı kaybettiğini söylüyor.

Geçen hafta, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir kişinin ölümüne neden olan patlamaları Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) isimli bir terörist grup üstlendi. Güvenlik uzmanı Metehan Demir, bu örgütün saldırıyı üstlenmesinin, bu tarz saldırıları düzenlemeye devam edeceğinin sinyalini vermesi nedeniyle kaygı verici olduğunu belirtiyor. PKK’nın son saldırılarının sivilleri hedef almadığını söyleyen Demir, bu nedenle de havalimanındaki saldırının tam olarak ne olduğunun anlaşılması için beklenilmesi gerektiği görüşünde.

PKK, TAK üzerinde hiç bir kontrolü olmadığını belirtse de, yetkililer bunun tersini söylüyor. TAK geçmişte sivilleri hedef alan bazı saldırılar düzenlemişti. Metehan Demir, her iki tarafta da sertlik yanlıların seslerinin yükselmeye başlamasıyla birlikte, çözüm sürecine geri dönülmesinin zorlaştığının altını çiziyor.

Her iki tarafın tutumunu sertleştirdiği son dönemdeki gelişmelerle kendini belli ediyor. PKK Türkiye’ye karşı topyekün savaş ilan ederken, Türkiye, PKK’yı çökertmeden durmayacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG