Erişilebilirlik

HDP “Saray Darbesi’ne Hayır” Çağrısı Yaptı


Selahattin Demirtaş, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ile HDP-DBP’li belediyelere kayyum atanmasına karşı 254 sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen toplantıda konuştu.
Selahattin Demirtaş, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ile HDP-DBP’li belediyelere kayyum atanmasına karşı 254 sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen toplantıda konuştu.

TBMM’deki sandalye sayısı itibarıyla muhalefette ikinci parti konumundaki HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıklar ile başlayan sürece karşı “Saray Darbesi’ne hayır” kampanyası başlattı ve yakında erken seçim olacağına işaret etti.

Türkiye kamuoyu, Kürt Sorunu’nun çözümünde tıkanma yaşanması sonucunda, geçen yazdan bu yana Güneydoğu’da şiddetli çatışmalar ve ülke genelindeki terör eylemlerinin sıkıntısını yaşıyordu. Bunun ardından TBMM’de 59 sandalyeye sahip HDP’nin PKK terör örgütüne yaklaşımı nedeniyle milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme taşındı. Muhalefet ile iktidar arasında karşılıklı restleşme sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tüm fezleke dosyaları için dokunulmazlıkları kaldırma hamlesi geldi. Ancak muhalefet, hakkında yolsuzluk iddiaları olan eski bakanlar gibi tüm vekilleri kapsayacak bir anayasa değişikliği talep etti. Görüşme turlarına rağmen AKP, 12 Nisan’da uzlaşma içermeyen kendi anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Son olarak TBMM Anayasa Komisyonu’nda yumruklu, tekmeli kavgalara sahne olan AKP’nin teklifi, HDP’nin toplantıyı terk etmesinin ardından CHP ve MHP’nin de ‘kabul’ oyu vermesiyle geçti.

Pazartesi günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek teklife karşı HDP, toplumsal bir kampanya yürütme hazırlığına girişti.

HDP, dokunulmazlıkları kaldırma teklifinin arkasında diğer milletvekilleriyle ilgili olmayacak şekilde, sadece Kürt siyasetini bitirmek üzere ve Başbakanlık Sistemi yolunu açacak bir Meclis aritmetiği bulunduğunu savundu. Bu nedenle HDP, toplumsal tüm kesimlere imzacı olmaları amacıyla, “Saray Darbesi’ne hayır” kampanyası için bir deklarasyon metnini kamuoyuna sundu. Bu çerçevede, Demirtaş, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ile HDP-DBP’li belediyelere kayyum atanmasına karşı 254 sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen toplantıda konuştu.

CHP’ye sert tepki gösterdi

Demirtaş, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklaması doğrultusunda TBMM Anayasa Komisyonu’nda CHP’li üyelerce “kabul” oyu verilmesine göndermede bulunarak, sözlerine başladı ve şöyle konuştu:

“Ana muhalefet partisi de bu tezgahı doğru okumak yerine bu değirmene su taşıyan bir politika izlemeyi tercih etmiştir. Bu yanlışın, parti liderlerinin hatalı tutumlarının, Genel Kurul’dan geri dönebileceğine inanıyoruz. 330 rakamını bulamayabilirler. Bu nedenle biz 'hayır' kampanyası başlatıyoruz. Herkes şundan emin olmalıdır; bu karanlık günler buradaki ortak duruşla aşılacaktır. Parlamentoda dokunulmazlıklar kaldırılır mı, parmak sayısı yeter mi yetmez mi, bunu hep birlikte göreceğiz. Buradan bir kez daha parlamentoda bu darbeye 'hayır' diyebilecek milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz. Bu mevzu sadece bizleri ilgilendiren kişisel bir mevzu değildir. Darbe sürecine AKP diğer iki partiyi de dahil etmeye çalışmıştır. Zaten partilerden biri sarayın kuyruğu, kuyrukçusu durumuna gelmiş durumda. Ana muhalefet partisi de bu tezgahı doğru okumak yerine bu değirmene su taşıyan bir politika izlemeyi tercih etmiştir. Bu yanlışın, parti liderlerinin hatalı tutumlarının Genel Kurul’dan geri dönebileceğine inanıyoruz. 330 rakamını bulamayabilirler. Bu nedenle biz 'hayır' kampanyası başlatıyoruz. Bugünkü deklarasyon diktatörlüğe 'hayır'dır, önümüzdeki günlerde bize dayatılacak özgürlüklerden, adaletten uzak, laiklikten vazgeçmiş bir anayasaya 'hayır'dır. Bu kampanya parlamentoyla sınırlı olmayacaktır. 'Hayır' etrafında güçlü bir blok oluşturmalıyız. Bu 'hayır' kampanyası Türkiye'nin geleceğinin hayırlı olacağının işaretidir.”

Davutoğlu’na “katliamcı” ithamı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Davutoğlu’nun ayrılık kararını açıkladığı konuşmasını ise “dikta rejimini teşhir edememek” olarak yorumladı. Demirtaş, “Bu tek adam sistemine en fazla katkı sunanlardan biri de zayıf kişiliğiyle Ahmet Davutoğlu'dur. Yüzde 99.9 biat etmek bile saraya yetmiyor. Ahmet Davutoğlu'nun eksiği de budur. O yüzde sıfır nokta sıfır birlik kendi iradesini ortaya koyma çabası bile sarayı huzursuz etmiştir. Şimdi Ahmet Davutoğlu'ndan beklenen şey, dikta rejimine doğru giden anlayışı teşhir etmektir. Saraydaki zat, elde ettiği güçle bütün ülkeye hakim olmaya çalışıyor. Bu çok acıdır. Anayasa askıdadır. Anayasa'ya göre cumhurbaşkanı seçilmiş de olsa bir partinin genel başkanının kim olacağına karar veremez, kongre tarihini belirleyemez. Bu kendi kurduğu parti de olsa bunu yapamaz" dedi.

Davutoğlu’na yönelik eleştirilerinde sert tavrı dikkat çeken Demirtaş, “Davutoğlu, Türkiye siyasetine katliamcı başbakan olarak geçmiştir. Saray bütün kirli işlerini buna yaptırmıştır. Partinizi de, hükümeti de, meclisi de götürüp saraya teslim ettiniz. Şimdi bu tek adam tüm ülkeyi teslim almak istiyor. ‘Bu ülkeyi kimin yöneteceğine halk karar verir’ demişti Davutoğlu. Hadi, çık tekrar söyle, halk mı karar veriyor Saray’daki mi? Önümüzdeki günler tarihi günlerdir. Erken seçim de, içinde diktatörlük olan bir anayasa değişikliği referandumu da yapılabilir” ifadelerine imza attı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG