Erişilebilirlik

HDP RTÜK’teki Tek Üyeliğini de Kaybetti


TBMM’de Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) görev süreleri sona eren 3 üyesinin yerine atanacaklar için seçim yapıldı. Seçim sonucunda AK Parti kontenjanından 2, CHP kontenjanından 1 üye belirlendi, 54 milletvekili bulunan HDP’nin ise üyesi kalmadı.

RTÜK’teki üye dağılımı 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından AK Parti 4, CHP 2, MHP 2 ve HDP 1 olarak belirlenmişti. Ancak AK Parti, 1 Kasım seçimlerinin ardından milletvekili sayısının arttığı gerekçesiyle, boşalan üyeliklerin kendilerine verilmesini istiyordu. CHP ise ana muhalefet partisinin üye sayısının 2 olması gerektiğini görüşünü savunarak, 2 üyelikten 1’inin kendisine ait olduğunu belirtiyordu. Yapılan görüşmelerden sonuç alınamayınca, mecliste seçim yapıldı. Seçim sonucunda, AK Parti üye sayısını 5’e yükseltti. CHP ve MHP’nin üye sayısı eşitlenerek 2 oldu. Son tablo ile milletvekili sayısı MHP’den fazla olan HDP’nin RTÜK’te hiç üyesi kalmadı.

HDP bu duruma bir mektupla tepki gösterdi. Basın yayın kuruluşlarıyla, basın meslek örgütlerine gönderilen mektupta, RTÜK seçimlerinin Anayasa’ya aykırı olduğu savunuldu. Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç imzasıyla gönderilen mektupta, bir RTÜK kontenjanın HDP’nin olduğu savunuldu. Mektupta şu görüşlere yer verildi: “15 Temmuz 2017 tarihinde AKP ve CHP’li 2 RTÜK üyesinin görev süresi sona erdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi o tarihte yasama faaliyetlerine devam etmekteydi ve boşalan bu iki üyelik için seçim yapılması gerekirdi. Ancak Anayasa ve yasa hiçe sayılarak seçim yapılmadı ve RTÜK 4 ay boyunca 2 üyesi eksik olarak toplandı. TBMM Başkanlığı’nın seçimleri Ekim ayına bırakmasının nedeni, mevcut üyemizin 5 Kasım’da sona erecek görev süresini fırsat bilip, HDP kontenjanının oldu-bittiye getirilerek gasp edilmesine yönelikti. Meclis Başkanlığı, AKP Grubu’nun 1 kontenjan hakkı daha tanınarak 2, CHP Grubu’nun da 1 aday bildirmesini istedi; üyelik hakkı bulunan HDP Grubu’nu ise açıkça yok saydı. Yapılan seçim Anayasa ve yasaya aykırıdır, meşru değildir.”

Aynı açıklamada AKP’nin, RTÜK’te sayısal çoğunluğu ele geçirerek medya üzerinde daha şiddetli baskı kuracak kararlar almayı hedeflediği de iddia edildi.

HDP seçimin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını da açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG