Erişilebilirlik

“HDP’nin Meclis’te Olması Tarihi ve Hayati”


İmralı Adası’nda bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşme talepleri Adalet Bakanlığı tarafından reddedilen Halkların Demokratik Partisi’nin İmralı Heyeti, Pazartesi günü Kandil’de KCK yönetimiyle görüştü. Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle, HDP Bingöl milletvekili İdris Baluken ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nden Ceylan Bağrıyanık’tan oluşan heyet, altı saat süren görüşmede alınan kararları kamuoyuna duyurdu.

İmralı Heyeti’nin açıklamasında çözüm sürecinin tıkanmasına, Öcalan’la görüşmelerinin engellenmesine ve HDP’ye yönelik saldırıların artmasına rağmen barış ve çözümde ısrar öne çıktı.

İmralı Heyeti: “Hükümet adım atarsa, KCK bir günde silahsızlanma kongresini toplar”

Heyete göre; HDP ve KCK’nın en önemli gündem maddesi, Abdullah Öcalan’a uygulandığı savunulan tecrit:

‘Tecridi gündemleştirmek ateşe benzinle gitmektir. Tecridi gündemleştirmek barışı kanlı çarmıha yeniden germektir. AKP hükümetini derhal bu tecrit uygulamasından vazgeçmeye davet ediyoruz. Barış isteniyorsa, gerilim yaratılmak istenmiyorsa AKP hükümetini Sayın Öcalan’a doğru yaklaşmaya çağırıyoruz.’

Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’daki Nevruz konuşmasının ardından silahsızlanma kongresi toplama kararı alan KCK, İzleme Heyeti ve Hakikatler Komisyonu’nun kurulmasının gündemden kalkmasının ardından bu karardan vazgeçmişti. Bugün açıklamada bulunan İmralı Heyeti, “bu hususlarda AKP hükümetinin adım atması durumunda bir gün sonra bile KCK’nın kongreyi toplamaya hazır olduğunu” belirtti.

İmralı Heyeti: “Saldırıların arkasında cumhurbaşkanı, başbakan ve AKP var”

İmralı Heyeti, HDP’yi hedef alan saldırılar nedeniyle tüm demokratik çevrelere provokatif eylemlerden uzak durma çağrısında bulundu. Heyet, “Bu saldırıların arkasında partimizi her fırsatta hedefleştiren, nefret diliyle ötekileştiren Cumhurbaşkanı, Başbakan ve AKP’li yetkililerin olduğu açıktır. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet yetkililerinden timsah gözyaşı anlamına gelen kınama mesajlarını değil; bu saldırı politikalarını durdurmalarını, olası yeni provokatif saldırılara karşı etkin ve samimi tedbirleri almaya davet ediyoruz. Bu saldırılar seçim süreci ve sandık güvenliği açısından da demokratik ortamın tamamen ortadan kalktığını göstermektedir,” dedi.

İmralı Heyeti: “Provokasyona gelmeyin, barışa sahip çıkın”

Heyet, KCK yetkililerinin kendilerine “iktidar partisinin askerleri sürekli çatışma alanlarına gönderdiğini ve PKK’yı çatışmaya çekmeye çalıştığını” söylediğini ancak örgütün çatışmasızlığı kıymetli gördüğünden bundan kaçındığını da açıkladı ve barış sürecine destek veren tüm çevreleri barışa, çözüme ve sürece sahip çıkmaya çağırdı.

İmralı Heyeti’nin yaptığı açıklamada ayrıca HDP’nin 7 Haziran Seçimleri sonucunda Meclis’te temsil edilmesinin “son derece tarihi ve hayati” olduğu vurgulandı.

Karayılan, ‘İmralı’daki tecrit bizim için savaş nedeni’ demişti

HDP İmralı Heyeti’nin açıklaması ve İmralı’dan yansıyanlar beklenenden yumuşak. Zira 15 Mayıs’ta Yeni Özgür Politika gazetesine konuşan KCK yöneticilerinden Murat Karayılan, Öcalan’la heyet arasında görüşmenin engellenmesini savaş gerekçesi olarak değerlendirmişti. Karayılan, “Bir aydan fazladır Kürt halk önderi Abdullah Öcalan ile görüşmeler durmuş durumda. İmralı'dan haber alamıyoruz. AKP ateşkesi bozmuştur. İmralı'daki tecrit, bizim için savaş gerekçesidir. Tek taraflı ateşkesi sürdürüyoruz. Ancak, herkes bilmeli ki her şeyin de bir sınırı var,” ifadelerini kullanmıştı.

Önder: Kam emicilere, güvercin kasaplarına alan bırakmayacağız

HDP’ye yönelik saldırılara tepkiler de sürüyor. HDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder de bu saldırılarla çözüm sürecinin hedef alındığını söyledi. Önder, “Saldırıyı geçekleştirenler bizim soğukkanlı duvarımıza çarpıp tuzla buz olacak. Bu saldırıların bizi korkutacağını, yıldıracağını seçim çalışmalarından; alanlardan çekileceğimizi öngörüyorlarsa bu hesap boşa çıkacak. Biz bu alanı bu soytarılara, bu kan emicilerine bu güvercin kasaplarına bırakmadık bırakmayacağız. Biz sükunetimizi koruyacağız. Demokratik ısrarımızı asla geri çekmeyeceğiz,” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG