Erişilebilirlik

HDP'nin Avrupa Seçim Kampanyası


HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş

Avrupa seçim kampanyasını Berlin'de başlatan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, komşu ülkelerde çatışma ortamı yaşanırken Türkiye’de ise HDP’nin katkısıyla toplumsal barış olanağının önünün açıldığını savundu.

7 Haziran seçimleri için geri sayım başladı. Seçimlerde çeşitli ülkelerde yaşayan yaklaşık 6 milyon Türkiye kökenli göçmenden 2,7 milyonu seçmen konumunda.

Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçiminde randevu sistemiyle oy kullanma mecburiyeti nedeniyle katılım hayal kırıklığı yaratarak yüzde 18,9’da kalmıştı. Bu kez ise seçmenler doğrudan yakınlarındaki başkonsolosluklara giderek, 25 gün boyunca oy atabilecekler, o yüzden katılımın çok daha yüksek olması bekleniyor.

Türkiye’deki bazı partiler yurtdışı oylar için harekete geçti ve başta Almanya olmak üzere kapsamlı bir seçim kampanyası yürütme kararı aldı. Bunlardan biri de Halkların Demokratik Partisi HDP. Avrupa’daki seçim kampanyasına Berlin'de başlayan HDP’nin Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Halkların Demokratik Platformu Berlin Yürütme Kurulu üyeleriyle ve Alman Sol Parti’nin temcilcileri ile bir araya geldi, ardından parti sempatizanları ve destekçileri önünde bir konuşma yaptı.

Yurtdışında yaşayanların 7 Haziran genel seçimlerinde HDP'ye destek vermelerini isteyen Demirtaş, partisinin yüzde 10 barajını geçmeyi hedeflediğini ve yurtdışından gelecek oyların bu açıdan çok önemli olduğunu ifade etti.

HDP’nin sadece Kürtleri temsil etmek gibi bir hedefi bulunmadığını savunan Demirtaş, partisinin ‘Türkiye'deki tüm ezilenlerin buluştuğu’ parti olduğunu iddia etti.

Konuşmasının bir bölümünü IŞİD terör örgütüne karşı verilen mücadeleye ayıran HDP’nin eşbaşkanı Demirtaş, olası seçim başarılarının radikal İslamcı örgütlere yönelik bir mesaj olarak da değerlendirileceğini belirtti.

7 Haziran seçimlerinin Türkiye'nin geleceği ve kaderini değiştireceği vurgusunu yapan Demirtaş, komşu ülkelerde çatışma ortamı yaşanırken, Türkiye’de ise HDP’nin katkısıyla toplumsal barış olanağının önünün açıldığını savundu.

Geçen yıl Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP’nin adayı olan Selahattin Demirtaş Almanya'daki oyların 7,63'ünü alabilmişti. Oyların yüzde 68,63'ü Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 23,74’ü ise CHP ve MHP'nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na gitmişti. 7 Haziran seçimleri öncesinde yurtdışındaki vatandaşlar, 54 ülkede 109 dış temsilcilikte, 8 Mayıs-31 Mayıs tarihleri arasında oy kullanabilecekler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG