Erişilebilirlik

HDP’li Belediyeler Kayyum Döneminin Bilançolarını Çıkarıyor


HDP’li Belediyeler Kayyum Döneminin Bilançolarını Çıkarıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Yaklaşık 30 ay kayyum yönetiminde kalan belediyeleri devralan HDP’li başkanlar, kayyum döneminin bilançolarını çıkarmaya çalışıyor. Kimisi borçları, kimisi ise binalardaki fiziki değişimleri tespit etmeye çalışıyor.

Göreve geldiği gün, Kayyum Cumali Atilla’nın yaptırdığı lüks makam odası ve banyonun görüntülerini paylaşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı bu kez tiyatro ve eski Kültür Müdürlüğü’nün son halini paylaştı.

Görüntülerde, eski Kültür Müdürlüğü’nün hurda bilgisayarla dolu olduğu görülüyor. Mızraklı, AKP’ye ait bir konuşma kürsüsünü kameraya gösterirken, daha sonra tiyatro salonu ekrana geliyor. Mızraklı ve beraberindekiler, tiyatro salonundaki aydınlatmaların sökülmesi nedeniyle karanlıkta dolaştı. Görüntülerde tiyatro salonunun tavan döşemelerinin bir kısmı olmadığı görülürken, sahne ışıklarının da sökülmüş olduğu görüldü. Tiyatronun ses ve ışık kontrol odasındaki cihazların da söküldüğü ortaya çıktı.

Kayyum sonrası dönemde en çok tartışılan konulardan biri de belediye borçları oldu. İlk meclis toplantısını yapan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, belediyenin kayyum tarafından toplamda 1 milyar 26 milyon TL borçlandırıldığını açıkladı. Belediyeyi kasasında 95 milyon TL ve 63 milyon TL borçla kayyuma bıraktıklarını söyleyen Türk, kayyum döneminde yapılan harcamalar, ihaleler ve borçların durumuna ilişkin başlatılan incelemenin sürdüğünü ifade etti.

Türk, gerekmesi halinde uzman bir ekiple tüm harcamaların ve ihalelerin nasıl yapıldığını ve bu kadar borcun nereden geldiğini araştıracaklarını vurgulayarak, tespitlerin ardından Sayıştay’dan müfettiş talep edeceklerini sözlerine ekledi.

Kayyum dönemi borcuyla gündeme gelen bir belediye de Hakkari’nin Yüksekova Belediyesi oldu. HDP’li eşbaşkanı İrfan Sarı, belediyenin şu anda 680 milyon TL borcu olduğunu açıkladı. Sarı, “Kanalizasyon, içme suyu diye projelerinin karşılığında alınmış kredilerin tamamının karşılığı 680 milyon TL. İller Bankası’ndan gelen paranın kesilmesi için özel bir madde de konulmuş. Daha detaylı bilgileri sizinle paylaşacağız. Kayyumun bıraktığı borcu afiş halinde birçok yere asacağız. Şimdilik bu açıklamayı sizinle paylaşmak istedik. Hukuki boyutu araştırıp ona göre de adım atacağız” dedi.

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ise mali denetim istedi. Dört kurumdan yardım istediklerini anlatan Bilgen, "Defterdarlıktan mali denetim istedik, bunun dışında mali müşavirler odası ve ticaret odasından yine aynı şekilde mesleki katkı ve muhasebe denetimi konusunda bu 4 kuruma yazılarımızı yazdık" dedi.

Bir borç haberi de Artvin’in Şavşat İlçesinden geldi. Belediye başkanlığını kazanan CHP’li Nihat Acar AKP’li Başkan Ahmet Sinan Öztürk döneminden kalan borçları, pankarta asarak, belediye binasına astı. Pankartta, 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle Şavşat Belediyesi’nin toplam borcunun 15 milyon 70 bin 646 TL olduğu belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG