Erişilebilirlik

HDP Kürt Siyasetçilere Operasyonu AYM’ye Taşıyor


Partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son günlerde Kürt siyasetçileri hedef alan operasyonlara tepki gösterdi. Demirtaş, gözaltına alınanların dokuz gündür sorgusuz bekletildiğine dikkat çekerek, “62 kişi, 11 Ekim’den bu yana sorgusuz, sualsiz, gerekçesiz bir şekilde gözaltında. Bugün tam dokuz gündür bir kapalı spor salonunda arkadaşlarımızı, kendilerine tek bir soru sorulmadan, tek suçlama yöneltilmeden, ifade alma işlemine başlamadan gözaltında tutuyorlar. Biz siyasi cinayetlerin karşısında olduğumuzu, açıkça kınadığımızı ve bunun tam da demokratik siyaset üretemeye çalışan bir toplumda siyaseti zehirlediğini söyledik. HDP’nin tavrı budur. Fakat bu olup-bitenlerin faturasını HDP’ye çıkarmaya çalışanlar büyük yanılgı içindeler, bunu bilmeleri lazım. Bu şekilde HDP’ye müdahale ederek, kanun adamı sıfatıyla bizzat yasanın dışına çıkarak suç işleyerek, hiçbir şeyi düzeltemezsiniz. Vali, emniyet müdürü ve başsavcıya çağrı yapıyorum, arkadaşlarımıza yapılan hukuksuzluğa derhal son verilsin. Dokuz gündür tek bir soru dahi sorulmadan, bu kadar yöneticiyi hangi mantıkla gözaltına tutuyorsun? Bir kapalı salonu doldurmuşlar ifade alma yok, suçlama yöneltme yok, rehine gibi adeta intikam alırcasına yasadışı bir işlem yapıyor devlet. Bunun neresi kabul edilebilirdir? Halkımız, toplumumuz şunu bilsin; HDP yöneticilerimizin bu konuda suçlanabilecekleri bir şey yoktur. Ellerinde arkadaşlarımızı suçlayabilecekleri delil yoktur. Zaten savcılardan biri avukat arkadaşlarımıza şunu demişler, ‘Aslında biz kapsamlı bir tutuklama operasyonu hazırlığı yapıyorduk ama Dicle’deki siyasi cinayet olunca mecburen erkene aldık. Hepsini topladık ama elimizde delil yok. Bir müddet tutacağız delileri bulmaya çalışacağız.’ Yani önce yakalama sonra delil bulma faaliyetine giriyorlar. Ortada suç işleyen ne parti ne parti yönetici var, ”dedi.

Kürt siyasetçiler için AYM’ye başvuru yapacaklarını vurgulayan Demirtaş, “Gözaltı süresinin uzatılmasının hiçbir anlamı yok. Soracakları bir soru yoksa arkadaşlarımızı neden gözaltına aldılar? Soracakları soru yoksa ne diye gözaltına aldılar, böyle intikam anlayışıyla ortaçağ hukukuyla, modern hukuk ve yasalar bir birine karıştırılırsa adalet duygusu diye bir şey kalmaz. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz, saat saat, dakika dakika takipçisiyiz. Gerilimi tırmandırmanın bir anlamı yok. Avukat arkadaşlarımız şu ana kadar üç defa gözaltına itiraz ettiler üçü de reddedildi. Bugün ya da yarın Anayasa Mahkemesi’ne götürecekler, gözaltındakilerin artık derhal serbest kalması ya da savcılığa çıkarılması için Anayasa Mahkemesi’ne götürecekler. Dokuz gün değil dokuz saat bile gözaltında kalmaları kabul edebileceğimiz bir durum değildir,” diye konuştu.

Demirtaş, siyasetin tıkanmasının şiddeti arttıracağı uyarısı yaparak, “Eğer mesele şiddeti bertaraf etmekse, bu yaşanan kaosu, gerilimi sona erdirmekse, yolu bu değil. Bu tam şiddeti teşvik etmekten başka bir şey değil. Bunu yapanlar bilmeli ki, demokratik siyasetin kanalları tıkandığı oranda, siz isteseniz de istemeseniz de bilerek veya bilmeyerek şiddetin yolunu açmış oluyorsunuz. Kendi elinizle şiddeti teşvik etmiş olursunuz. Bizim yaptığımız şey siyaseti büyütmek, şiddete silaha alternatif alanı yaratmak genişletmektir. Sözümüzü burada parti çatışı altında söylemek istiyoruz, demokratik siyaset çatısı altında sözümü söylemek istiyoruz. Rahatsız da olsanız sözümüzden buna saygı duymak zorundasınız. Bu çağrımızın ciddiyetle ele alınmasını bekliyoruz,” şeklinde konuştu.

HDP Kürt Siyasetçilere Operasyonu AYM’ye Taşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG