Erişilebilirlik

HDP İki Vekillik Daha Kaybetti


Bir yılı aşkın süredir Avrupa’da bulunan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ile Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, meclis çalışmalarına katılmıyordu. Öztürk, çatışmada öldürülen bir PKK’lının ailesine taziye ziyaretinde bulunduğu için, Sarıyıldız ise Cizre’deki olaylar sırasında yaptığı açıklamalar nedeniyle sık sık tartışmalara konu olmuştu. İki vekil hakkında fezlekeler de hazırlanırken, vatandaşlıktan çıkarılmaları için Resmi Gazete’ye ilan verilmişti.

Basına göre iki vekil cezaevine girmemek için yurtdışına kaçtı. Ancak HDP, Öztürk ve Sarıylıdız’ın görevli olarak Avrupa’ya gittiğini söyledi. İki vekilin “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliklerinin düşürülmesi için Karma Komisyon’da hazırlanan rapor geçtiğimiz günlerde Genel Kurula sevk edildi. Yapılan savunmaların ardından bugün oylama yapıldı. Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, Öztürk’ün vekilliği, 324 kabul, 20 ret oyuyla, Sarıyıldız’ın ise 328 kabul, 29 ret oyuyla düşürüldü.

Oylamaya AKP ve MHP'nin yüksek katılımı dikkat çekerken, CHP'den ise 10 milletvekili katıldı. HDP'li milletvekilleri, kararı sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Halen Avrupa’da bulunan Faysal Sarıyıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Halkımızın vekili olmaya devam edeceğiz. Tarihin en trajikomik diktatörü, yargılanmaktan kurtulamayacaktır” dedi.

Diyarbakır’daki “vicdan ve adalet” eyleminde bulunan HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım da, karara “Bugün kararı alan ve ‘Evet’ diyenler tarihin karanlık sayfalarına yazılırken, Tuğba Hezer Van ve Serhat’ın ve Faysal Sarıyıldız,Şırnak ve Botan halkının sorumluluklarını, onurla omuzlarında taşıdılar. Ömürlerinin sonuna kadar, yaşamları sona erdikten sonra, vekaleti veren halkın evlatları onları anacaktır” sözleriyle tepki gösterdi.

Öztürk ve Sarıyıldız’ın milletvekilliklerinin düşürülmesiyle bugüne kadar milletvekillikleri düşürülen HDP’lilerin sayısı 4’e yükseldi. Tutuklu eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın milletvekillikleri, aldıkları hapis cezaları nedeniyle düşürüldü. HDP’nin meclisteki sandalye sayısı 55’e indi. Halen 11 milletvekili de, çeşitli suçlamalarla cezaevinde bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG