Erişilebilirlik

HDP’den Sur için Uluslararası Çağrı


HDP, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşananlar konusunda Birleşmiş Milletler, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve diğer ilgili birimlerle Uluslararası Kriz Grubu ve AGİT’e acil eylem çağrısı yaptı. Çağrıda bu kurumların Türk hükümeti nezdinde görüşmeler yapması istendi.

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp’in kaleme aldığı mektup, “Bu satırları size Milletvekili olduğum Diyarbakır’ın Sur ilçesinden bomba sesleri arasından yazıyorum” cümlesiyle başladı. Yiğitalp, 6’ncı kez ilan edilen yasağın 69’uncu gününde olduğunu hatırlatarak, “Temmuz 2015’ten bu yana 25 kişi bu yasaklar sırasında katledildi. Yasak, 3 Şubat Salı günü bazı mahallelerde resmi olarak kaldırılsa da fiili olarak devam etmektedir. UNESCO tarafından koruma altına alınmış 7000 yıllık tarihi Sur'da yasak olması demek tüm Diyarbakır’daki hayatın ablukada olması hatta durması demektir,” dedi.

Çatışmalarda ölen 9 kişinin cenazelerinin 25 gündür bulundukları yerden alınamadığını belirten Yiğitalp, “Gençlerin aileleri bekleyişlerinin sonuç vermediğini görünce önce açlık grevi yaptılar bunun ardından da Sümerpark'ta nöbet tutmaya başladılar. Düşünün ki; aileler evlatlarını toprağa gömebilmek için açlık grevi yapıyor. İsa Oran ve Mesut Seviktek’in cenazeleri 30 gün sonra öldürüldükleri yerden alındığında; aileleri çocuklarının cansız bedenlerine işkence yapıldığını beyan ettiler. Yani cenazelere bile işkence yapılan adı konulmamış bir savaş var. Tüm bu savaş konsepti toplumda büyük bir kutuplaşmaya da sebep oluyor,” diye konuştu.

Yiğitalp, Birleşmiş Milletler, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve diğer ilgili birimlerle Uluslararası Kriz Grubu ve AGİT'i Türk hükümeti nezdinde girişimde bulunmaya çağırdı. Yiğitalp mektubu şu cümlelerle tamamladı: “Şu an Ortadoğu’da yaşananlar da düşünüldüğünde yaşatılan savaş konseptinin sadece Kürt coğrafyası için değil tüm dünya için ne kadar tehlikeli olduğu görülecektir. Bu savaş konsepti daha fazla yayılmadan ve önüne geçilemez bir hal almadan önce mutlaka bitirilmelidir. Dünyada savaş politikalarıyla barışa ermiş tek bir kara parçası yoktur. Müzakere ve çözüm vardır, onunla gelen gelecek ve barış vardır. İşte bugün geldiğimiz bu noktada sizlerden bir ses istiyoruz. Kürt kentlerinde her geçen gün yeni bir sivil katliama davetiye çıkaran sokağa çıkma yasaklarının bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Sizi bu konuda hassasiyet göstererek, Türkiye Hükümeti nezdinde görüşmeler yapmaya davet ediyoruz.”

Daha önce de Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de yaşanan olaylarla ilgili olarak BM, Avrupa Konseyi, ve Avrupa Parlamentosu’na mektup yazarak müdahale etmelerini istemişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG