Erişilebilirlik

HDP’den Erdoğan’a ’15 Çocuk’ Tepkisi


HDP’nin ‘Tecrite karşı özgürlük mitingi’ sloganıyla düzenlediği mitingin adresi, İstasyon Meydanı oldu. Miting nedeniyle meydan ve çevresi trafiğe kapatılırken, yoğun güvenlik önlemleri alındı. Mitinge binlerce kadın katıldı. Mitinge katılanların alana HDP ve DBP bayrakları dışında, bayrak ya da afiş sokmalarına izin verilmedi.

Sık sık Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı mitingin ilk konuşmasını HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca yaptı. Uca, 2013’te başlayan çözüm sürecinin mimarının Öcalan olduğunu savundu. Uca,” Barışın mimari Öcalan’dır, barışın anahtarı İmralı’dadır. 2013-2015 arasındaki barış sürecin mimari Öcalan’dı ve çözüm anahtarı onun elindeydi. Ancak barış masası devrildi. Sorun, saldırı savaş arttı. Burada yeniden hükümete mesaj gönderiyoruz, Öcalan özgür olmayana kadar bu sorun çözülmez. Bu alandan sadece tecrittin kaldırılması için çağrı yapmıyoruz Öcalan’ın özgürlüğünü istiyoruz” dedi.

HDP’li çok sayıda milletvekili ve yöneticinin katıldığı mitingde daha sonra Eş Genel Başkan Serpil Kemalbay söz aldı.

Serpil Kemalbay, Öcalan’ın demokratik siyasetin önünü açmaya çalıştığını belirterek, “Eğer siz Öcalan’ın demokrasi projesini elinizin tersiyle itip atıyorsanız o zaman size şunu sorarlar; ‘Siz bu halklar için nasıl bir projeye sahipsiniz? Sizin çözümünüz, projeniz nedir? Sizin bu halklara vereceğiniz nedir? Artık halkların bu yok sayılmaya tahammülü olmadığın biliyoruz. Bu nedenle biran önce tecridin ve üzerindeki hukuksuzluğun kaldırılması gerekir. Öcalan’ın projesi demokratik siyasetin önünün açılması projesidir. Bu, bugün zindanlarda tutsak bulunan siyasilerin kendilerini ifade etmeleri, özgürce çözümlerini ortaya koymaları anlamına geliyor. Demokratik siyasetten bu kadar korkanlar bizleri abluka altına alarak alt edebileceklerini sanıyorlar ”dedi.

Kemalbay’ın konuşmasında dikkat çektiği bir konu da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye'deki terör örgütü üyelerinin en az 15 çocukları var’ sözleri oldu. Kemalbay, Erdoğan’ın bu sözlerle tüm Kürtleri terörist ilan ettiğini savunarak, ”Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor ‘Müslüman kadınlar artık sizin de çok çocuk yapmanız lazım, 15 çocuk yapmanız lazım. Teröristlerin 15 çocuğu vardır.” Siz hiç bugüne kadar böyle bir cümle gördünüz mü? Bir ülke bu kadar faşist rejime tanıklık etti, bu ülke çok diktatör gördü ama şimdiye kadar böyle cümle kurulmadı. Sizlerin huzurundan Erdoğan’ı insanlığa davet ediyoruz. Bu coğrafyada kimin çok çocuğu var? Kim 15 çocuğa kadar çocuk yapabiliyor? Kimi anlıyoruz; Kürtleri. Kürtleri terörist ilan eden, Kürtleri düşman ilan eden siyaset anlayışını burada kınıyoruz. Bu nefret diline, ırkçı dile, cinsiyetçi dile bu insanları inançsal olarak ayrıştıran dile lanet olsun. Bu dil bu üslup ülkeyi karanlığa sürüklüyor. İktidarını sonuna gelen Erdoğan rejimi Kürt düşmanlığı yaparak tutunmaya çalışıyor” diye konuştu.

Miting, konuşmaların ardından müzik gruplarının konserleriyle sona erdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG