Erişilebilirlik

HDP “Demokratik Siyaset” Talebiyle Ziyaretlere Başladı


HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uyum gösterilmesi talebinde bulunmak ve Türkiye’deki hukuk ile siyaset krizini aşma çağrısı yapmak için, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve ardından Saadet Partisi’ni ziyaret etti.

HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, “demokratik siyaset” çağrısını görüşmek üzere muhalefet partilerine yapacakları ziyaretlerin ilkini, Türkiye’nin demokrasisi için inisiyatif alması talebiyle TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yaptı. Şentop, ziyarete ilişkin açıklamada bulunmadı.

Buldan başkanlığındaki HDP heyetince yapılan ziyaret sonrasında Saadet Partisi ise, Türkiye’de kutuplaşmaya karşı uzlaşmaya ve hoşgörüye ihtiyaç olduğu mesajını kamuoyu ile paylaştı.

Mithat Sancar, Şentop’la görüşmeleri sonrasında TBMM’de açıklama yaptı. Sancar, 1 Şubat’tan itibaren HDP olarak “demokratik siyaset” sürecine geçiş sağlanabilmesi için yeni bir programı hayata geçirme kararı aldıklarını ve bu nedenle önce Şentop’u ziyaret ettiklerini ifade etti.

Sancar, ‘’Başlangıcı Meclis Başkanı ile görüşerek yapmayı tercih ettik. Bunun sebebi, demokratik siyaseti hayati önemde bulmamızdır. Meclis'in yetkisi azalmış olmasına, etkisi sınırlanmış olmasına rağmen demokratik siyaseti halen kurumsal olarak en önemli mekanlarından biri olarak görmemizdir. Türkiye’de acil demokratikleşmeye ve hukuk devletine dönüşe ihtiyaç var. Buradan uzaklaştığımız her gün krizler derinleşiyor, sorunlar ağırlaşıyor, toplumda kutuplaşma ve gerilim yükseliyor. Biz çözümü demokrasiyi yeniden inşa etmekte, hukuk devletini sağlam bir şekilde kurmakta görüyoruz. Bunun yolu da demokratik siyasetten geçiyor. Demokratik siyasetin yöntemleri bellidir; diyalogdur, müzakeredir. Birbirini anlama, mutabakat noktaları arama meselesidir. Demokratik siyaset canlı kaldıkça sorunlara çözüm bulma umudu da canlı kalır, ihtimali de güçlenir. Bu görüşlerimizi Sayın Şentop’a aktardık. Meclis'in de bu çerçevede daha fazla rol oynaması için kendisinin katkıda bulunmasını istedik” diye konuştu.

HDP “Demokratik Siyaset” Talebiyle Ziyaretlere Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:22 0:00

AİHM’in Demirtaş kararının uygulanması beklentisi gündemde

Mithat Sancar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP’nin eski lideri Selahattin Demirtaş’ın Edirne Cezaevi’nden serbest bırakılması gerektiği yönünde karar aldığını da anımsattı. Sancar, bu karara rağmen yerel mahkemece Demirtaş’ın serbest bırakılmamış olması nedeniyle bugün başlayan ziyaret trafiğinde, bu konuyu gündemde tutacakları mesajını verdi.

Sancar, ‘’Özellikle AİHM’in Demirtaş kararı üzerine ortaya çıkan durumun yarattığı sıkıntıları, sorunları çözmek konusunda kendisinden inisiyatif beklediğimizi belirttik. Karar açık ve kesindir. Biz bir tamirat - tadilat programı önereceğiz muhalefete. Bunun müzakere zemininin başlangıcı olarak AİHM kararını ele alabileceğimizi söylüyoruz. Yine aynı görüşü Sayın Şentop’a aktardık” dedi.

Sancar, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uyulması yönündeki açıklamasına karşın Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un “uyulması zorunlu değil” yorumuna ise tepki gösterdi.

Sancar, Uçum’un karşı çıkışıyla ilgili bir soru üzerine, “Cemil Çiçek’in söyledikleri doğrudur. Bizim de söylediğimiz şeylerdir. Aslında aklın yolu, bilginin yolu tektir. AİHM sistemini bilen herkes AİHM’in verdiği bu kararın tartışmaya açık olmadığını, uygulanmasından başka seçeneklerin sadece Türkiye’yi daha çok zora sokacağını görecektir. Bu konularda 20 yıldan fazla üniversitede ders vermiş bir akademisyenim. Doğrusu beni diğer argümanları savunanlar şaşırtıyor. Çünkü bu konuda ne yapılacağını AİHM Hukuku dersini almış herhangi bir hukuk öğrencisi bilir” yanıtını verdi.

HDP görüşmelerde “tamirat – tadilat programı” önerecek

Sancar, görüşmelere ilişkin “Gündemde adaletsizliklerin daha da derinleşmesine yol açacak Kobanî Davası adıyla bildiğimiz bir süreç var. Bunun ne kadar haksız, adaletsiz ve tehlikeli bir girişim olduğunu da kendisine ilettik. Bunu da yine muhalefet partileriyle müzakere edeceğiz. Muhalefet partileri arasında diyalogu Türkiye’nin demokrasi yolunu açmak açısından hayati önemde görüyoruz, kendilerine öneriler paketi sunacağız. Elimizde önümüzdeki dönemde demokratikleşme için yol temizliği diye nitelendirdiğimiz kapsamlı bir çalışmamız var. Muhalefet partilerine ve ilgili çevrelere takdim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Buldan: ''Karamollaoğlu ile Türkiye’nin meselelerini konuştuk''

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Parti Sözcüsü Ebru Günay, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan’dan oluşan HDP heyeti de Saadet Partisi’ni ziyaret etti.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu başkanlığındaki heyet ile yapılan görüşme sonrasında ortak açıklama yapılmadı.

Buldan, görüşme sonrasındaki kısa açıklamasında, “İçeride Sayın Temel Karamollaoğlu ile Türkiye’nin temel meselelerini konuştuk. Nedir bu temel meseleler? Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlar başta olmak üzere hukuk alanında yaşanan sorunlar, haksız tutuklamalar, Demirtaş kararı, bunun yanında Türkiye’nin yoksulluk meselesi, aş, iş, sefalet meselesi. Yani Türkiye’nin temel meseleleri. Siyasi partiler arasındaki görüşmeler, müzakereler ve diyalog zeminleri Türkiye’nin geleceği açısından önemlidir. Biz bugün bunu başlattık ve bu başlattığımız süreçle birlikte demokratikleşme alanında muhalefet partilerinin ortak bir zeminde buluşabilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz. Ümit ediyor ve diliyoruz ki demokratikleşme meselesinde ve Türkiye’nin yaşadığı bütün sorunlar konusunda muhalefet partileri bir yol kateder. Buraya geliş amacımız da budur” dedi.

Buldan, Demirtaş kararıyla ilgili HDP’nin görüşlerini de aktardıklarını belirterek, “AİHM kararı, acilen uygulanması gereken bir karardır. Karamollaoğlu da bu yöndeki görüşlerini ifade etti ancak kendisine sorsanız daha sağlıklı olur” açıklamasında bulundu.

Geçmişte AKP iktidarıyla yürütülen süreç çerçevesince “Yeni çözüm sürecinin başlatılması mı söz konusu?” yönündeki soru üzerine Buldan, “Türkiye’nin demokratikleşmesi ve yaşanan sorunları konuşuyoruz. Bir çözüm süreci yok. Bunun başlamasına dair bir işaret de yok ortada” yanıtını verdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG