Erişilebilirlik

HDP: 'Demirtaş ve Yüksekdağ’ın Davası Hukuki Değil'


HDP, tutuklu eş başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın davalarıyla ilgili yargıya siyasi operasyona son verilmesi çağrısı yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Demirtaş’ın Avukatı Mahsuni Karaman ve HDP’li milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Sırrı Süreyya Önder ile Mizgin Irmak’ın katılımıyla değerlendirme toplantısı yapıldı.

Serpil Kemalbay, “Bunlar hukuki davalar değil. Tamamen siyasi bir operasyon. Demokratik siyasetin engellenmesi ve AKP-Saray rejiminin hukuksuz duruşudur. Türkiye’de Kürt sorununun demokratik çözümü çerçevesinde ‘Dolmabahçe mutabakatı yoktur’ denildikten sonra HDP’ye yönelik müdahale gerçekleşti. Bu hukuki olarak tanımlanan süreç Eş Genel Başkanlarımızın, milletvekillerimizin ve partililerimizin tutuklanması, parlamentonun yeniden dizayn edilmesine yönelik bir hukuksuz girişimdir. Erdoğan rejimi Kürt sorununu bastırmak ve demokratik talepleri yok etmek için partimize saldırı başlattı ve binlerce partilimiz tutuklandı” dedi.

Kamuoyuna, “Selahattin Demirtaş mahkemelere gelmediği için tutuklandı” gerekçesi sunulduğuna rağmen Demirtaş’ın 398’inci gününde de dün duruşmaya getirilmediğini anımsatan Kemalbay, yargılama yeri olarak Sincan’ın seçilmesine tepki gösterdi. Kemalbay, “Sevgili Yüksekdağ’ın da söylediği gibi Sincan, darbeleri çağrıştıran bir yer. Orada FETÖ’cüleri yargılamak için hazırlanan bir salon var ama eş başkanlarımız o salonda yargılanmak isteniyor. Bu, AKP-Saray rejiminin başlattığı sivil darbe sürecinin göstergesidir. Eş Genel Başkanımız Yüksekdağ’ın yargılanması sırasında, salonda hiçbir şekilde görevli olmadığı halde izleyici konumunda bir cumhuriyet başsavcı vekili bulunuyordu. Bu da AKP-Saray rejiminin yargıyı bilfiil izlediğinin baskı altına aldığının göstergesidir” diye konuştu.

Demirtaş’ın savunma ekibinden Avukat Mahsuni Karaman, “Demirtaş’ın tutuklu olduğu dosyada da böyle bir durum var. Tutuklu olduğu dosyada en geniş yer kaplayan DTK ve 6-8 Ekim olarak bilinen olaylar yer alıyor. 6-8 Ekim ile Selahattin Demirtaş’ın bağlantılandırıldığı tek şey HDP Genel Merkezi’nden atılan bir tweet. ‘16 klasör dosyada ne var’ derseniz, 6-8 Ekim'de yaşanan olaylar. DTK klasöründe ise konuşmalar var. Yani klasörlerde Demirtaş ile ilgili elle tutulur bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“Sıhhiye güvenli değilse Türkiye’de kimse güvende değil”

Dünkü duruşmada aleniyet ilkesi ihlali yapıldığını belirten Karaman, “Yüksekdağ’ın duruşma salonuna izleyici ve konukların alınmaması sebebi güvenlik ve akreditasyon olarak gösterilirken, Selahattin Demirtaş’ın duruşmasında bu sadece güvenliğe çevrildi. Fezlekelere ilişkin yetki kuralı gereği, kendi illerinde dava edilmesi gerekirken Diyarbakır’a alınması, sonra güvenlik sebebiyle Ankara’ya alınması, yine güvenlik sebebiyle Sincan’a alınması. Bunlar nerede hangi güvensizliğin olduğunu karar kılmamızı zorlaştırıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentinde, Sıhhiye’de güvenlik sorunu varsa demek ki Türkiye'de kimse güvende değil” açıklaması yaptı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nce dün Demirtaş’ın 14 Şubat’ta duruşmaya getirilmesi yönünde karar verilmesine karşın bunun gerçekleşmeme ihtimalini de sorduğumuz Avukat Karaman, “Bu mümkün. Bunun mümkünlüğünü hukuken söylemiyoruz tabi. Türkiye’deki şu an yürüyen yargılama süreci keyfi. Herkes keyfine göre hareket edebiliyor. Siyaset, Demirtaş’ı mahkemede hazır etmeyebilir. Dün, yargıya yapılan çağrılar ‘bu suça ortak olmayın’ şeklindeydi. Yargı bu suça, günaha ortak olmazsa öyle bir karar almaz ama kendilerini alet ederse böyle bir şey yapabilirler. Umut ederiz Selahattin Demirtaş duruşmaya getirilir ve dünya kendisini dinler” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG