Erişilebilirlik

HDP’de “Bizler” Eksildi mi Baraj Ne Olacak?


Ankara'da 8 Eylül Salı gecesi kalabalık bir grup tarafından basılan ve kundaklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi
Ankara'da 8 Eylül Salı gecesi kalabalık bir grup tarafından basılan ve kundaklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi

Seçim sisteminde Meclis’te temsil hakkı için ülke genelinde yüzde 10 baraj uygulanması nedeniyle 7 Haziran Genel Seçimleri’nde “kritik parti” olarak tanımlanan HDP, yine bağımsız adaylar yerine siyasi parti olarak yarışma kararı nedeniyle soru işaretleriyle birlikte gündemde. HDP listesindeki en çarpıcı eksiklik ise, “Bizler Meclis’e” sloganıyla yola çıkmış ve yüzde 1 altında oy sahibi siyasi partiler ile işbirliği yapmış iken EMEP’in kurucusu Levent Tüzel’in aday olmaması olarak dikkat çekti.

HDP’de son günlerde Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, grup başkanvekilleri İdris Balüken ile Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in içerisinde yer aldı dar yönetim kadrosu aday listesi üzerinde hummalı bir çalışma gerçekleştirdi.

YSK’ya iletilen 1 Kasım Genel Seçimleri için HDP’nin aday listesinde, “Bizler Meclis’e” sloganıyla da özetlenen biçimde sol yelpazedeki siyasi partilerle 7 Haziran’da kurulmuş ittifaklarda kırılma sinyali geldi. EMEP’in kurucu başkanı olarak 7 Haziran’da HDP İstanbul Milletvekili seçilen Levent Tüzel’in, HDP’nin parti olarak Seçim Hükümeti’nde yer alma kararına rağmen kendi siyasi hareketi EMEP’in itirazı üzerine bakanlık davetini reddetmesi ilk kırılma olmuştu. Tüzel’in bakanlığı reddiyle birlikte HDP, Seçim Hükümeti’nde 3 yerine 2 bakanlıkta temsil edilmişti. Bugünkü liste itibariyle Tüzel’in HDP’nin adayı olmadığı kesinlik kazanırken; iki parti arasında ittifak sağlanmamasına karşın EMEP’in seçimde yine destek vereceği iddia edildi.

Tüzel’in yanı sıra mevcut milletvekillerinden Van’dan seçilmiş isimler Remzi Özgökçe ile Selami Özyaşar ise 1 Kasım listesinde yer almadı. Böylece HDP’nin 80 vekilinden 3 isim çizik yemiş oldu. Ancak örneğin Ali Atalan gibi bazı isimlerde sıralamada alt sıralara alındığı için yeniden seçilmesi riskli olanlar da söz konusu.

Türkiye’deki Ermeni kökenli vatandaşların temsili yönünden ise İstanbul Milletvekili Garo Paylan, HDP’nin barajı geçmesi durumunda seçilebilecek konumunu korudu.

Kadın adaylar açısından HDP listesi değerlendirildiğinde ise, 7 Haziran’da 268 kadın aday söz konusu iken bu sayı yeni listede 228 kadına geriledi. Ancak kadın hareketi açısından mevcut milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Beyza Üstün yine listelerde yer aldı. Listede dikkat çeken bir başka kadın aday ise, Zonguldak 1. Sıradaki Filiz Ada Stephenson. Mozaik eserler sahibi Filiz Ada Stephenson, Bilgi Üniversitesi’nde matematik alanında akademisyen ve Türkiye’deki barış için imza kampanyalarına katılan isimlerden Christopher Stephenson’un eşi.

HDP, 7 Haziran’da LBGTİ örgütlerine de yeşil ışık yakmış ve Eskişehir’den Barış Sulu’yu aday göstermişti ancak bu sefer Sulu’nun adı listede yer almadı.

Kulislerdeki bilgilere göre, 1 Kasım için HDP'nin Hatay, Konya, Elazığ, Aydın, Balıkesir gibi milletvekili çıkarmaya çok yaklaştığı iller için özel çalışma yürüteceği de iddia edildi.

Listedeki sürpriz Sarısülük soyadı

HDP’nin listesinde sürpriz ise Ankara’da 2013 yazındaki Gezi protestoları sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük’ün Ankara 2. Bölgede 1.sıra adayı olarak gösterilmesi oldu.

Bu arada Hatay’da ise, HDP’nin 4. Sıra adayı Bedi Duman’ın kız kardeşi Bilgen Duman’ın ise CHP’nin 9. Sırada adayı olduğu belirtildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG