Erişilebilirlik

7 Haziran Pusulasında 20 Parti Olacak


Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu’na bugün aday listelerinin sunulmasıyla 7 Haziran Pazar günkü seçimlerde bağımsızlar dışında yarışacak ve oy pusulasında yer alacak siyasi parti sayısı 20 olarak ortaya çıktı

Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu’na bugün aday listelerinin sunulmasıyla 7 Haziran Pazar günkü seçimlerde bağımsızlar dışında yarışacak ve oy pusulasında yer alacak siyasi parti sayısı 20 olarak ortaya çıktı. Büyük Birlik Partisi ise, ittifak anlaşması yaptığı Saadet Partisi listesi üzerinden seçime katılacak ancak oy pusulasında yer almayacak.

Ankara’da bugün en hareketli adres Yüksek Seçim Kurulu (YSK) idi. YSK, Türkiye’deki seçim mevzuatı nedeniyle seçime girme hakkı kazanmış 31 siyasi parti olduğunu ilan etmişti. Bugün YSK'ya listesini sunarak seçime gireceği kesinleşen 20 siyasi parti oldu. Bu durumda Türkiye'de 7 Haziran Pazar günü seçmenler sandığa gittiklerinde ellerine alacakları oy pusulasındaki sıralama şöyle olacak:

1. Doğru Yol Partisi

2. Anadolu Partisi

3. Hak ve Özgürlükler Partisi

4. Komünist Parti

5. Millet Partisi

6. Hak ve Adalet Partisi

7. Merkez Parti

8. Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi

9. Halkın Kurtuluş Partisi

10. Liberal Demokrat Parti

11. Milliyetçi Hareket Partisi

12. Halkların Demokratik Partisi

13. Saadet Partisi

14. Cumhuriyet Halk Partisi

15. Adalet ve Kalkınma Partisi

16. Demokratik Sol Parti

17. Yurt Partisi

18. Demokrat Parti

19. Vatan Partisi

20. Bağımsız Türkiye Partisi

Şimdi siyasi partiler ve bağımsız adaylar, başvuru evrakındaki eksiklikleri 11 Nisan'a kadar tamamlayacak. YSK tarafından 14 Nisan'da geçici aday listeleri Resmi Gazete'ye gönderilecek. Resmi Gazete’de 15 Nisan’da yayımlanmış geçici aday listelerine yapılacak itirazlar da incelendikten sonra kesin listeler 24 Nisan'da ilan edilecek.

BBP Saadet Partisi listesinde

YSK’ya aday listeleri parti yöneticileri tarafından getirildi. Gün boyunca devam eden liste getirme sürecinde, Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Saadet Partisi liderleri birlikte YSK’ya geldi ve ortak basın açıklaması yaptı. Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, seçime BBP ile gireceklerini bildirdi. Kamalak, "Güçlü bir kadro ile üçlü ittifak biçiminde Meclis'e girelim dedik. Ama üçlü ittifak gerçekleşmedi. O zaman bu ülke hepimizin ülkesidir, hepimiz aynı gemide yolculuk ediyoruz, beraber yürüyelim dedik. Kırmadılar, kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.

Seçime Saadet Partisi listesi altında girileceğini kaydeden BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise, yüzde 10'luk seçim barajını ve Hazine yardımında adalet sağlanamamasını eleştirdi. Bu nedenle seçim ittifakına gereksinim duyulduğunu belirten Destici, "Vatanımız, devletimiz, milletimiz, insanımız, ülkemiz, değerlerimiz, inançlarımız için şimdi değilse ne zaman bir araya geleceğiz dedik. O çağrımıza Saadet Partisi yanıt verdi. İnşallah milletimiz de bu işbirliğimizi onaylayacaktır. Hem bu seçim sürecinde hem de sandıklarda meyvesini göreceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Vatan Partisi: Ne sağ ne sol

YSK’da bir başka açıklama ise, Vatan Partisi’nden geldi. Vatan Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk, Amerika’nın Sesi’nin ‘Solda bölünme yarattığınız yönündeki eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusunu yanıtladı. Bolluk, ne sağ ne de sol seçmen kitlesi hedefiyle seçime girmediklerini ‘vatan’ diyerek bu seçime hazırlandıklarını söyledi.

Bolluk, Ergenekon Davası’nda uzun yıllar tutuklu kalmış olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in İstanbul 1. Bölge’de birinci sıradan aday olduğunu açıkladı. Bolluk’un verdiği bilgiye göre, 20 ilde birinci sıra adayları kadın olan Vatan Partisi’nin dikkat çekici adayları şöyle:

12 Mart muhtırasına karşı çıkmış eski milletvekili Hasan Korkmazcan Denizli birinci sıra; Erzincan birinci sırada biyolog Prof.Dr. Ali Demirsoy, Türkiye’nin ilk kadın orkestra şefi İnci Özdil Antalya birinci sırada, Ankara 2.bölge üçüncü sıra Güneydoğu Gazisi Erten Acur, İzmir 1. Bölge’de birinci sırada Gazeteci Ümit Zileli, İzmir 2.Bölge’de birinci sırada Hulki Cevizoğlu, Modern Folk Üçlüsü’nden Doğan Cankut 1.Bölge 3. sırada, Halk Müziği sanatçısı Mehmet Özbek ise Antalya 3.sırada.

Anadolu Partisi: Adayları yarı yarıya kadın

İstanbul Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın CHP’den istifa ettikten sonra kurduğu Anadolu Partisi de, YSK’ya listesini sundu. Bugüne kadar Anadolu Partisi’nin seçimde CHP lehine çekilebileceği ya da Vatan Partisi ile ittifak gibi söylentiler söz konusuydu. Ancak sosyal demokrat çizgideki bir siyasi profil içinde görünen Anadolu Partisi seçimde yarışmayı seçti.

Anadolu Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şerif Avcı, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, 81 ilde 550 milletvekili adayıyla tüm Türkiye’de seçime gireceğini açıkladı. Avcı, ‘Listemiz yarı yarıya kadın adaylardan oluşuyor. Ciddi sayıda genç adayımız var. Genel başkanımız Emine Ülker Tarhan, Ankara 1’nci Bölge’de birinci sırada yer alıyor’ dedi. ‘Merkez solda oy bölünmesi’ ile ilgili ise, Avcı, ‘Biz muhalefet ve iktidarda sorun yaşandığını düşünüyoruz. Anadolu Partisi, CHP tabanından oy almak üzere kurulmuş algısı doğru değil. Bizim başörtülü adayımız var. Bizim LBGT adayımız da var. AKP ve MHP’den gelen isimlerimiz var’ yanıtını verdi.

HÜDAPAR: 9 ilde 9 bağımsız aday

Bu arada seçime girmeye hak kazanmış olan siyasi partilerden Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), bağımsız adaylarla yarışacağını açıkladı. HÜDAPAR’ın özellikle Güney Doğu Bölgesi’ndeki adayları ve bunun AKP ile HDP oylarını nasıl etkileyeceği merak konusu. HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘Ben şahsen Diyarbakır’da bağımsız aday olarak başvurdum. Diyarbakır ile birlikte Batman, Van, Mardin, Şanlıurfa, Bitlis, Bingöl, Adana, Şırnak illerine bağımsız adaylarla seçime giriyoruz. Bizim 9 ilde 9 aday ile seçimde olacağız. HDP veya AKP oylarını etkileyecek midir buna seçmen iradesi karar verecektir. Ancak bu illerde şanslı olduğumuzu düşünüyoruz.’

LDP: 54 ilde seçimde

Liberal Demokrat Parti Genel Sekreteri Olcayto Satı ise yazılı açıklama yaptı. Satı, açıklamasında, şöyle dedi:

“54 ilde 58 seçim bölgesinde seçime girmek üzere 410 Özgürlük Temsilcisiyle listelerimizi YSK’ya teslim etmiş bulunmaktayız. Bizi memnun eden durum seçmenin yaklaşık %80’ine yerel adaylarla ulaşıyor olmamızdır. Türkiye’nin Batıya yüzü dönük ve gelişme yanlısı tek partisi olarak; vatandaşlarımızın mutlu, refah içinde ve gelişen bir ülkede yaşatmak istiyoruz. Biz Milletvekili Adaylarımızdan hangisi Sünni, Alevi, Süryani, Şafii, Hristiyan, Musevi, Ermeni, Laz, Çerkez… vb. bilmiyoruz. Çünkü bunu sorma nezaketsizliği hiç göstermedik.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG