Erişilebilirlik

26 Haziran Amerikan Basınından Özetler


26 Haziran Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Washington Post ise bu akşam ve yarın akşam Demokrat Parti 2020 başkanlık seçimleri aday adayları arasında yapılacak tartışma programıyla ilgili ayrıntıları aktarıyor. Gazete, Donald Trump'ın başkan adayı olduğu 2016'da popüler olan mega tartışma programı formatının daha geniş aday yelpazesi, daha çok tartışma konusu, daha büyük televizyon rating'i ve rakiplerin arasından daha çok sıyrılma zorunluluğu gibi öncelikleri gündeme getirdiğini yazıyor. Habere göre 20 Demokrat Partiliaday adayı arasında yapılacak tartışma programları, adaylara, farklılıklarını sergileme ve seçmenlerin gözüne girme fırsatı verecek. Gazete, dört yıl önce Trump'ın tartışma programlarının hepsinden birden açık ara galip çıkmadığını, ancak her programda gösteri yapmayı başarıp bunu kullanarak Beyaz Saray'ı kazandığı yorumunda bulunuyor. Eski bir reality şov yıldızı olan Trump'ın her sirk gösterisinin bir şefi olması gerektiğini anlaması, uzun sürmedi. Trump en usta tartışmacı olmasa da her tartışma programında sahnede en çok ilgi çeken kişi olmayı başardı. Gazete, bu akşam ve yarın yapılacak Demokrat Parti tartışmalarında da yıldızı parlayan aday adayının aradan sıyrılmak için avantaj elde edeceğini kaydediyor.

New York Times ise Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller'ın önümüzdeki ay Kongre'de ifade vermeyi kabul ettiğini yazıyor. Gazete, Mueller'ın 17 Temmuz'da Temsilciler Meclisi Yargı ve İstihbarat Komisyonları önünde arka arkaya iki oturumda ifade vereceğini kaydediyor. Habere göre Mueller'ın iki ayrı komisyonda vereceği ifadeler, 2020 seçim kampanyasının siyasi havasını değiştirebilir, hatta Demokrat Parti kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin görevden azil sürecini başlatmasına bile yol açabilir. İki yıl süren soruşturması sonrasında kamuoyu önüne yalnızca bir kez çıkan Mueller, Kongre'de ifade vermeye sıcak bakmıyordu. Ancak iki komisyonun da gönderdiği çağrı üzerine Mueller, ifade vermeyi kabul etti. Temsilciler Meclisi Yargı Komisyonu Başkanı Jerry Nadler ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff, Mueller'ın isteksizliğini anlayışla karşıladıklarını, ancak Amerikan kamuoyunun da bazı yanıtları doğrudan Mueller'ın ağzından duymaya hakkı olduğunu kaydetti. Öte yandan Başkan Trump ve Adalet Bakanı William Barr, Mueller'ın Kongre'de ifade vermesine karşı olmadıklarını, ancak ifadelerine başvurulmak üzere Kongre'ye çağrılan diğer hükümet yetkililerine yaptıkları gibi Mueller'ın oturuma katılmasını da engelleyebileceklerini söyledi.

Wall Street Journal ise ”Yeni bir Uzay Yarışı” başlıklı haberinde, uzun yıllar boyunca hükümetlerin egemenlik ve kontrolünde olan uzayın artık SpaceX gibi firmaların adeta oyun alanı haline geldiğini yazıyor. Gazete, maliyetlerin düşmesinin, yeni kurulan şirketlerden yatırımcılara, uzay alanında rekabet etmek isteyenlere kapıları açtığını kaydediyor. Habere göre ticari uydu sektörü özellikle iletişim ve Dünya gözetim ve izleme alanında hızla büyüyor. Ard arda uzaya fırlatılan roketler, dünyanın etrafında adeta uydulardan oluşan takımyıldızlar oluşturuyor. Uzaya fırlatılan küçük uyduların sayısıysa büyük uydulardan çok daha fazla. Yeni kurulan OneWeb firması, bu yıl, uzaydan Dünya'ya internet bağlantısı göndermek amacıyla 900 uydudan oluşan ağı kurmak için uzaya uydu göndermeye başladı. Her biri sadece 150 kilo ağırlığındaki uydular, Airbus tarafından seri olarak üretiliyor. Amerika'dan sonra Çin, uzayda en çok uydusu olan ülke. Son yıllarda Butan, Kenya ve Kosta Rika gibi ülkeler bile kendi uydularını uzaya gönderdi. Son zamanlarda hızla büyüyen bir kategori olan Dünya gözetim uyduları, örneğin tahıl üretimini takip etmek isteyen emtia tüccarlarına Dünya'nın uzaydan çekilmiş fotoğraflarını gönderiyor. Uzaydan çekilen görüntülere analitik veri yorumlaması yapan firmalarsa milyarlarca dolar kazanıyor. Bu firmalar kentsel yapılaşmadan kurak bölgelere, eriyen buzullardan tahıl rekoltesindeki değişikliklerin ölçümüne birçok alanda analiz yapıyor. Yörüngeye uydu göndermenin maliyetinin düşürülmesinde büyük rol oynayanların başındaysa Elon Musk'ın SpaceX firması geliyor. SpaceX'in Falcon 9 roketi, alçak yörüngeye yaklaşık 23 bin ton yük taşıyabiliyor. Yine SpaceX'e ait daha büyük Falcon Heavy roketinin taşıdığı yük miktarıysa bunun üç katı.

XS
SM
MD
LG