Erişilebilirlik

20 Haziran Amerikan Basınından Özetler


20 Haziran Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Washington Post, Birleşmiş Milletler'in Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yürüttüğü soruşturmanın dün açıklanan sonuçlarını aktarıyor. Gazete, raporun, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu içindeki son anlarının en net resmini ortaya koyduğunu yazıyor. Habere göre raporun odak noktası, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın muhalifleri bastırma girişimi. Aylar süren soruşturma aynı zamanda Amerika'yı ve diğer ülkeleri Kaşıkçı'nın öldürülmesinde Muhammed bin Selman'ın parmağı olduğuna ilişkin inandırıcı kanıt olmasına rağmen Suudi Arabistan'a yeterince baskı uygulamadıkları için hatalı buluyor. Birleşmiş Milletler soruşturmasını yürüten Agnes Callamard, raporda, Türk istihbaratının sağladığı ses kayıtlarını inceleyerek Suudi hükümetinin ajanlarının Kaşıkçı'yı öldürmek için nasıl hazırlandıklarının ayrıntılarını ortaya koyuyor. Planlamanın Kaşıkçı'nın evlilik işlemleri için konsolosluğa başvuru yapmasıyla birlikte, çok önceden başladığı, raporda yer alan ayrıntılar arasında. Kaşıkçı'nın Suudi hükümetinin ele geçirmek istediği kişilerden biri olmasına rağmen konsolosluğa başvuru yapması, rapora göre konsolosluk çalışanlarını şaşkınlığa uğratmış. Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra kanıtların ortadan kaldırılması için Suudi yetkililerin yoğun çaba harcadığı, sorumluluğunsa Suudi Arabistan'da kapalı kapılar ardında yargılanan 11 kişinin çok ötesine geçtiği bildiriliyor. Birleşmiş Milletler raportörü Agnes Callamard, Veliaht Prens'i şahsen suçlamak için kanıt bulamadığını, ancak Kaşıkçı'nın hedef alınması için kriminal bir misyon planlandığından haberdar olduğunun neredeyse kesin olduğunu söyledi.

New York Times ise Trump Yönetimi'nin eski Başkan Obama'nın kömürle işleyen enerji santrallarından kaynaklanan ve küresel ısınmaya yol açan kirliliği kontrol altına almak amacıyla yürüttüğü çabaları yeni bir kuralla geri çevirdiğini yazıyor. Habere göre Trump Yönetimi'nin getirdiği yeni uygulama, kömür santrallarının daha uzun süre açık kalmasını sağlıyor. Karbon emisyonlarını azaltmak için kaydedilen ilerlemeyi geri çevirir nitelikte olan bu kural, Trump Yönetimi'nin kömür sanayiini korumak amacıyla yürüttüğü doğrudan çabaların en açığı. Karar aynı zamanda küresel ısınmayla mücadele etmeyi amaçlayan önlemleri ortadan kaldırmak için atılan büyük bir adım. Habere göre Trump Yönetimi, karbon emisyonlarını ne ölçüde azaltacakları konusunda eyaletlere yetki veriyor. Bu durumda bazı eyaletler karbon emisyonlarını hiç azaltmama yönünde de adım atabilir. Oysa eski Başkan Obama'nın planı, enerji üretiminde kömürün rolünü azaltan ve karbon salımına ulusal çapta kısıtlama getiren bir uygulama oluşturulmasından yanaydı. Öte yandan California, Oregon, Washington, Iowa, Colorado ve New York eyalet başsavcılıkları, Trump Yönetimi'nin Ucuz Temiz Enerji adını verdiği yeni kurala yanıt vermekte gecikmedi. Bu eyaletlerin planın yürürlüğe girmesini durdurmak için hukuki yollara başvurmaları bekleniyor.

Wall Street Journal ise Amerikan Merkez Bankası FED'in ticaret savaşları nedeniyle ekonomik görünümün iyileşmemesi durumunda harekete geçeceğinin sinyalini verdiğini yazıyor. Habere göre FED'in Haziran toplantısından faiz oranlarına ilişkin değişiklik sonucu çıkmadı. Başkan Trump'ın faizlerin bir an önce indirilmesi yönünde yaptığı baskılara boyun eğmeyen Merkez Bankası, faiz oranını sabit tutma kararına gerekçe olarak ekonomik verilerin olumlu seyretmesini gösterdi. FED, bir sonraki toplantısını, 30-31 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirecek. Bankanın bir sonraki toplantıda yüzde çeyreklik faiz indirimine gitmesi bekleniyor. FED'in geçtiğimiz ayki toplantısından bu yana Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının kızışması ve küresel ekonomik büyümenin ağır seyretmesi, Amerikan ekonomisinin beklenenden daha sert bir yavaşlama içine girebileceği beklentisini arttırmıştı. İktisatçılar, FED'in Temmuz toplantısında faiz oranlarını düşürmemesi için tüm ekonomik verilerin istikrarlı şekilde güçlü olması gerektiğini kaydediyor. Öte yandan gazete, piyasaların şimdi önümüzdeki hafta Japonya'nın Osaka kentinde yapılacak G-20 zirvesinde Başkan Trump ve Çin lideri Şi Jinping'in ticaret müzakerelerini yoluna koyup koyamayacağına odaklanacağını kaydediyor.

XS
SM
MD
LG