Erişilebilirlik

5 Haziran Amerikan Basınından Özetler


5 Haziran Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Washington Post, Başkan Trump’ın hafta sonunda Londra’da düzenlenen terör saldırılarına verdiği tepkileri eleştirel bir gözle değerlendiriyor. Başkanın saldırılara yanıtının panik ve korku simsarlığı yapmak ve ağız dalaşı yaratmak olduğunu yazan gazete, Trump’ın geleneksel çizgide bir başkan olmadığını bir kez daha kanıtladığını kaydediyor. Washington Post’a göre normalde bir başkan, İngiltere’deki terör saldırısına sakin, itidalli ve gerçeklere dayalı bir tepki verir. Ancak Trump bunun yerine saldırıyla ilgili ayrıntıları patavatsızca kullanmaya başladı ve bunları kendi seyahat yasağını savunmak için bir araç haline getirdi. Başkan, konuyla ilgili olarak soğukkanlı demeçler vermek yerine bir dizi Twitter mesajı atmayı tercih etti. Trump ayrıca Londra’nın liberal Müslüman belediye başkanı Sadık Han’ın ”Sokaklarda daha fazla polis görürseniz paniğe kapılmayın, endişe etmeyin” şeklindeki sözlerini de bağlam dışına çıkarıp çarpıttı. Han’ın cümlelerini cımbızlayarak anlamını saptırdı ve attığı Twitter mesajlarından birinde ”En az 7 kişi öldü, 48 kişi yaralandı, Londra Belediye Başkanı ise endişe edecek bir şey yok diyor” ifadesini kullandı. Gazete, tarihçi Robert Dallek’in de Trump’ın tepkilerine ilişkin görüşlerini almış. Dallek, Trump’la ilgili olarak, ”Trump dar görüşlü bir insan. Ego-manyak olarak tanımlayabileceğimiz biriyle muhatap oluyoruz. Sanki her şey onun etrafında dönmeli, en iyiyi ve en doğruyu hep o bilir” şeklinde konuşuyor.

Washington Post’un ana sayfasındaki bir başka değerlendirmede de Başkan Trump için selefi Obama’nın icraatlarını iptal etmek ya da geri çevirmenin yeni icraatlara girişmekten çok daha kolay olduğu görüşüne yer veriliyor. Gazete, Trump’ın ‘siyasi yıkıcı’ olma sözünü başarıyla tuttuğunu, ancak iş yeni icraatlara gelince somut kazanımlardan söz etmenin zor olduğunu yazıyor. Değerlendirmeye göre Trump için Obama’nın sağlık, ekonomi, çevre ve istihdam alanlarında getirdiği uygulamaları geri çevirmek, kendi projelerini oluşturup uygulamaya koymaktan daha kolay. Gazete, buna örnek olarak Trump’ın sözünü verdiği 1 trilyon dolarlık altyapı projelerini gösteriyor ve seçmenlerin hala projelerin hayata geçmesini beklediğini bildiriyor.

New York Times ise İngiltere Başbakanı Theresa May’in Cumartesi gecesi Londra’da meydana gelen terör saldırılarından sonra ”artık yeter” diyerek ülkesinin terörle mücadele stratejisini kapsamlı bir biçimde gözden geçirme kararı aldığını bildiriyor. Başbakan May, İngiliz halkından gündelik yaşamlarına Batı değerleri doğrultusunda devam etmelerini talep etti, ancak radikalizm ve terörle mücadele yöntemlerinin değişeceğini kaydetti. ”Açık konuşmak gerekirse ülkemizde köktendinciliğe fazlasıyla müsamaha gösteriliyor” diyen May, internetin de küresel çapta çok sıkı takip edilmesi gerektiği çağrısı yaptı. Habere göre Başbakan May, üç ay içinde üç büyük terör saldırısının yaşandığı İngiltere’de Perşembe günü yapılacak genel seçimde bir aksaklık olmadığını ve seçimin planlandığı gibi gerçekleşeceğini kaydetti.

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump’ın damadı Jared Kushner’ın Aralık ayında görüşme yaptığı Rus bankerin görev yaptığı Rus bankası Vineşekonom’u mercek altına alıyor. Gazete, Rus hükümetinin sahibi olduğu bankanın Manhattan’daki bir gökdelende çok şık bir büroda faaliyet gösterdiğini, bonolarının milyonlarca Amerikalı yatırımcıya açık olduğunu ve Citigroup, JPMorgan Chase gibi New York’taki en büyük bankalarla bağları bulunduğunu yazıyor. Ancak Wall Street’teki herhangi bir banka görünümündeki Vineşekonom, son derece sıra dışı. Rus istihbaratıyla iç içe olan bankanın denetleme kurulu başkanlığını Rus yasaları gereği Rusya Başbakanı yapıyor. Gazete, bankanın başındaki yönetici Sergey Gorkov’un Rusya’nın en önde gelen casusluk okullarından birinin mezunu olduğunu da hatırlatıyor ve Trump’ın damadı Kushner’ın Gorkov’la yaptığı görüşmenin, Rusya soruşturmasının odağı haline geldiğini bildiriyor. Obama Yönetimi, üç yıl önce, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunan Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar kapsamına Vineşekonom Bankası’nı da dahil etmiş ve bankanın Amerika’daki faaliyetlerini kısıtlamıştı. Ancak banka, yaptırımların bir gün kaldırılacağı umuduyla Manhattan’daki varlığını sessiz sedasız sürdürmeye devam etmişti. Gazete, bankanın Kushner’la yapılan görüşmenin ayrıntılarını soruşturmacılara sunmadığı ayrıntısına da yer veriyor.

XS
SM
MD
LG