Erişilebilirlik

2 Haziran Amerikan Basınından Özetler


2 Haziran Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Amerikan basını bugün en çok Başkan Trump’ın Amerika’yı Paris İklim Anlaşması’ndan çekme kararına ve karara yönelik tepki ve eleştirilere odaklanıyor.

Washington Post, Apple’ın CEO’su Tim Cook’tan Tesla’nın CEO’su Elon Musk’a iş dünyasının, Almanya Başbakanı Angela Merkel’den Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yabancı ülke liderlerinin, hatta Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve kendi kızı Ivanka’nın çağrılarına rağmen Trump’ın iklim değişikliği konusunda fikrini değiştirmediğini yazıyor. Gazete, Trump’ın, karbon emisyon standartlarını çok yüksek olduğu, gelişmekte olan ülkelerin karbon izlerini silme sorumluluğunun Amerika’ya yüklendiği ve Amerikan firmalarının haksızlığa uğradığı gerekçesiyle anlaşmadan çekilme kararı aldığını bildiriyor. Habere göre Beyaz Saray içinde Paris Anlaşması’na en az Trump kadar karşı çıkan kişi, anlaşmayı küreselleşmenin ürünü olarak gören Steve Bannon’du. Bannon aynı zamanda Trump’ı başkan yapan tabanın anlaşmaya karşı olduğunu savunuyor. Gazeteye göre, Steve Bannon’un Trump’ın Ortadoğu gezisinden erken dönmesinin nedeni, anlaşmanın iptali üzerindeki çalışmaları yürütmekti.

Washington Post ayrıca Amerika’nın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesiyle birlikte küresel ısınmayı engellemek için anlaşmanın getirdiği hedefleri yakalamanın şimdi çok daha zor, hatta imkansız olacağını yazıyor. Gazete, günümüzde Çin’den sonra en çok sera gazı salımı yapan ülke olan Amerika’nın çekilmesinin ardından, diğer ülkelerin hedeflenen sera gazı salımının altına inebilmek için standartları daha da yükseltmek zorunda kalacaklarını bildiriyor. Habere göre California gibi anlaşmaya sadık kalmayı sürdüreceğini bildiren eyaletlerin çabaları, Amerika’nın geri kalanının ürettiği sera gazı miktarını dengeleyebilir. Ya da yeşil enerji teknolojisi kısa süre içinde bir atak yapabilir ve şu anki gelişim hızından daha hızlı ilerleme kaydedebilir.

New York Times da ana sayfasında aynı konuya yer veriyor ve Trump’ın anlaşmadan çekilme kararını şüpheli, hatta yanlış verilere dayandırdığını kaydediyor. Gazete, yayınladığı başyazıda Trump’ın kararını çok sert bir dille eleştiriyor. ”Paris Anlaşması’ndan Utanç Verici Çıkışımız” başlıklı yazı, Trump’ın son derece dar görüşlü yaklaşımının gelecek nesilleri tehlikeye attığını savunuyor. Yazı şöyle devam ediyor: ”Trump’ın politikaları müttefiklerimizi hayal kırıklığına uğrattı, yardım ediyormuş gibi yaptığı Amerikan iş dünyasının ve patronların taleplerini yüzüstü bıraktı, Amerika’nın rekabet gücünü yaraladı, kritik sektörlerdeki istihdama zarar verdi. Paris Anlaşması, bağlayıcı değildi. Ülkeler mucize eseri bir araya gelmiş ve gönüllü olarak emisyon hedeflerine ulaşmak için ellerinden geleni yapma taahhüdü vermişti. Trump, çevre bilimleri hakkında hiçbir şey bilmiyor. Aldığı bu ahmakça karar özellikle yoksul ülkelere büyük zarar verecek. Ancak yine de umut var. Pazar ekonomisi, doğru yolda ilerliyor. Teknoloji gelişiyor. İş çevreleri öfkeli. Amerikan kamuoyunun üçte ikisi iklim değişikliğinden korktuğunu söylüyor. Umarız Trump bu işaretlerden bir anlam çıkarabilir.”

New York Times ayrıca Amerika’yı Paris Anlaşması’ndan çekmekle Trump’ın küresel liderlik alanında büyük bir boşluk bıraktığını yazıyor. Gazete, Amerika’nın gerek müttefiklerinin gerekse düşmanlarının dünyanın güç yapısını yeniden oluşturmaları için ellerine bulunmaz bir fırsat geçtiğini kaydediyor. Times, bu konuda özellikle Çin’i öne çıkarıyor ve Çin’in, ticaret ve çevreyle ilgili standartlarda söz sahibi olmaktan altyapı projelerine finansal destek sağlamaya kadar Amerika’nın gerisinde bıraktığı tüm boşlukları doldurmak için arzu içinde ve sabırsızlıkla beklediğini bildiriyor.

XS
SM
MD
LG