Erişilebilirlik

13 Haziran Amerikan Basınından Özetler


13 Haziran Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

New York Times, Rusya’da muhalif lider Aleksey Navalny liderliğinde düzenlenen protesto gösterilerine geniş yer ayırıyor. Gazete, Rusya genelinde yüzden fazla kentte yolsuzlukların, siyasi ve ekonomik durgunluğun protesto edildiğini, Moskova’da 700’den, St. Petersburg’daysa 300’den fazla göstericinin gözaltına alındığını bildiriyor. Habere göre muhalif lider Aleksey Navalny, gösterilere katılmak üzere evinden çıkarken gözaltına alındı ve mahkeme tarafından izinsiz protesto eylemi düzenlediği gerekçesiyle 30 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bazı uzmanlar, protestoları, Rus gençliğinin önderliğini yaptığı yeni bir dalga olarak görüyor. Genç protestocular, gösterilere sadece yolsuzluklara karşı oldukları için değil, aynı zamanda hükümetin demokrasi karşıtı uygulamalarını ve ifade özgürlüğünden yoksunluğu protesto etmek için katıldıklarını söyledi. Protestoların Sibirya’daki Novosibirsk ve Omsk, en doğudaki Vladivostok ve güneydeki Krasnodar’a da yayılması, muhafazakâr olarak tanınan ve Kremlin’e bağlılığıyla bilenen bu kentlerin artık politize hale geldiğinin bir göstergesi.

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump’ın, FBI’ın Rusya soruşturmasını yürütmek üzere özel savcı olarak atanan FBI eski Başkanı Robert Mueller’ı görevden alabileceğine dair işaretler olduğunu bildiriyor. Habere göre yakın bir arkadaşı, Başkan Trump’ın, Rus yetkililerle Trump kampanyasında yer alan kilit isimler arasındaki olası bağları soruşturan Mueller’ı görevden alıp almama konusu üzerinde düşündüğünü söyledi. Trump’ın arkadaşı, Newsmax Media’nın CEO’su Christopher Ruddy’nin PBS Televizyonu’nda bir söyleşide yaptığı açıklama, Beyaz Saray’da şaşkınlık yarattı. Mueller’ı görevden almak, New York Times’a göre Trump açısından siyasi patlamaya yol açacak bir hamle olur ve Trump hakkında yeni soru işaretleri oluşmasına yol açar. Trump’ın en büyük destekçilerinden biri olan Temsilciler Meclisi eski başkanlarından Newt Gingrich, başta Rush Limbaugh olmak üzere çok sayıda muhafazakâr yazar, radyo ve televizyon yorumcusu, son zamanlarda Mueller’in adil ve bağımsız olamayacağını dillendirmeye başlamıştı.

New York Times’ın ana sayfasında yer alan bir başka haberse Çin’deki kimyasal kirlenmenin alarm verici boyutlarıyla ilgili. Çin’in dünyada en çok kimyasal kirliliğe yol açan ülke olduğunu bildiren gazeteye göre, ülkenin kırsal kesimlerinde uzun yıllardır ortalama üstü ekonomik büyümeyi tetikleyen en önemli unsur, kimya sanayii. Bu bölgelerde yaşayan çok sayıda çocuk, kurşun zehirlenmesi nedeniyle kansızlık, sara nöbeti, hafıza sorunları ve büyüme durgunluğuyla mücadele ediyor. Dünyanın en büyük sanayi kimyasalları üreticisi olan Çin’de Devlet Başkanı Xi Jinging, 2015’te yürürlüğe giren yasa uyarınca çevre kirliliğine savaş açacakları taahhüdü vermişti. Ancak Komünist Parti’nin yargıyı elinde bulundurması ve bazı parti üyelerinin siyasi ve ekonomik çıkarları, yasaların uygulanmasını engelledi. Siyasi elitlerin çevre kirliliğinden olumsuz etkilenenleri düşman olarak görmesi, Çin’in kırsal kesimlerindeki kimyasallardan kaynaklanan hava ve su kirliliğinin önüne geçmeyi daha da zorlaştırıyor.

Los Angeles Times ise Başkan Trump’ın seyahat yasağının bir engele daha takıldığını bildiriyor. Gazete, San Francisco’daki Dokuzuncu Temyiz Mahkemesi’nin, ‘federal göçmenlik yasasının bireyin uyruğuna dayalı ayrımcılığı yasaklayan maddesine’ ters düştüğü gerekçesiyle seyahat yasağının yürürlüğe girmesini engellediğini yazıyor. Mahkeme, yasağın, Kongre tarafından geçirilen Göçmenlik ve Uyruk Yasası’nı zaten ihlal ettiği için anayasa ihlali tartışmalarına girmeye gerek bile kalmadığı yönünde karar aldı. Temyiz mahkemesinin Başkan Bill Clinton döneminde atanan üç üyesi de seyahat yasağının neden gerekli olduğu konusunda ikna edici açıklama bulunmadığını, Amerika’ya giriş yapmayı bireylerin uyruğuna göre belirlediği için yasağın ayrımcılık temeline dayandığını kaydetti.

Los Angeles Times’ın ana sayfasında yer verdiği bir başka haberse Amerika’daki perakende sektörünün içinde bulunduğu krizle ilgili. Habere göre tüketicilerin internet üzerinden alışverişe yönelmesiyle iflas bayrağı çeken perakendeciler kervanına her gün yenileri ekleniyor. Amerika’nın en ünlü çocuk konfeksiyoncusu Gymboree, iflas başvurusunda bulunarak ülke çapında bin 281 mağazasını kapatacağını açıkladı. Lüks tüketim ürünleri markası Michael Kors ise Uzakdoğu’daki faaliyetlerini genişletmeye odaklanmak amacıyla Amerika’da 125 mağazasını kapatma kararı aldı. Yatırım bankası Credit Suisse’e göre Amerika’daki alışveriş merkezlerinin yüzde 20 ila 25’i, önümüzdeki beş yıl içinde kapanacak. Uzmanlar, alışverişin kurallarını artık milenyum kuşağının belirlediğini, perakendecilerin ayakta kalabilmek için milenyum kuşağının hakimiyetindeki sektöre yeni bir bakış açısı getirmek zorunda olduğunu kaydediyor.

XS
SM
MD
LG