Erişilebilirlik

1 Haziran Amerikan Basınından Özetler


1 Haziran Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Amerikan basını, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bomba yüklü bir kamyonla girişilen ve 80’den fazla can alan, yüzlerce kişininse yaralanmasına neden olan saldırıyla ilgili ayrıntılara geniş yer ayırıyor.

New York Times, cumhurbaşkanlığı sarayı ve yabancı ülkelerin diplomatik temsilciliklerinin bulunduğu bölgede düzenlenen saldırının Kabil’in ölümcül bir savaş meydanına dönüştüğünü bir kez daha hatırlattığını yazıyor. Gazete, saldırının, Amerika’nın Afganistan’a daha fazla asker gönderme seçeneğini değerlendirdiği döneme denk geldiğinin altını çiziyor. Taleban’ı bertaraf etmek ve Afganistan’ı istikrara kavuşturmak için Amerika önderliğinde 15 yıl boyunca yürütülen müdahaleler ve belleğinde sadece savaş olan bir halka yardım için harcanan yüz milyarlarca doların işe yaramadığı hissi, hayal kırıklığı yaratıyor. Times, Afganistan’da güvenliğin, NATO muharebe misyonunun sona erdiği 2014’ten bu yana giderek kötüleştiğini hatırlatıyor. Savaşın en çok kızıştığı dönemde Afganistan’da 100 binden fazla Amerikan askeri, İngiltere gibi uluslararası ortaklarınsa on binlerce askeri bulunuyordu. Şu anda Afganistan’da 8 bin 400’ü Amerikalı olmak üzere 13 bin civarında yabancı güç görev yapıyor. Trump Yönetimi, bölgeye 5 bin ek asker gönderme planı üzerinde çalışıyor.

New York Times ayrıca Amerika’nın 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmasının yaratacağı etkilerle ilgili bir değerlendirmeye yer veriyor. Değerlendirmeye göre dev gibi müstakil evlere, su gibi benzin tüketen otomobillere, yazın klimaların dondurucu soğuğuna tutkun olan Amerika, tüm ülkelerle karşılaştırıldığında, tarihsel olarak toplamda iklim değişikliğinin en büyük sorumlusu. Amerika’nın 195 ülkenin imzaladığı anlaşmadan çıkması, anlaşmanın küresel ısınmayı kontrol altında tutmak için getirdiği kısıtlamalara uymanın zaten çok güç olduğu günümüz şartlarında bu amaca ulaşmayı daha da zora sokacak. Habere göre enerji uzmanları, yoksul ülkelerin, fosil yakıtlar yerine hızla gelişen ve ucuzlayan temiz enerji teknolojilerini kullanarak ekonomilerini güçlendirebilecekleri görüşünde. Haberdeki ilginç bir ayrıntı ise fosil yakıt kotalarıyla ilgili. Gazete, iklim değişikliği sorununa çözüm arayan Climate Interactive örgütüne, “sanayi devriminin başında her ülkenin kullanacakları fosil yakıt miktarı belirlense Amerika’nın kotası ne zaman dolardı?” sorusunu sormuş. Örgüte göre eğer sanayi devriminin başında ülkelere fosil yakıt kotası uygulansaydı, Amerika, hakkını, 1944’te doldurmuş olacaktı.

Los Angeles Times ise Amerika’nın en büyük ikinci kenti Los Angeles’taki evsiz sayısının son bir yıl içinde yüzde 23 oranında artmasıyla ilgili habere yer ayırıyor. Gazete, evsizlerin barınma ihtiyaçlarını giderme konusunda son yıllarda atılan olumlu adımlar ve sağlanan başarılara rağmen Los Angeles’ın evsiz nüfusuna 2016’da 14 bin kişinin daha eklendiğini, kentteki evsiz sayısının 58 bine çıktığını yazıyor. Habere göre son yıllarda Los Angeles’ta kira sübvansiyonları, yeni konut inşaatları ve evsizlere sosyal destek gibi birçok program devreye sokuldu. Ancak evsiz kalanların sayısının hızla artması yine de önlenemedi. Habere göre evsizlik, başta gençler, aileler ve eski muharipler olmak üzere birçok demografik grubu etkiliyor. Evsizlik sorununun en büyük nedenlerinden biri, kiraların çok yüksek olması. Los Angeles’ta yaşayan 2 milyon kişi, aylık gelirinin yüzde 30’dan fazlasını kiraya ayırmak zorunda.

Los Angeles Times bugün ayrıca Başkan Trump’ın kanlı kesik başının maketini elinde tuttuğu fotoğrafıyla dün sosyal medyada adeta fırtınalar koparan komedyen Kathy Griffin’in, “çok ileri gitmek” gibi bir kavramın hala var olduğunu kanıtladığını yazıyor. Gazete, Başkan Trump’ın oğlu Donald Jr. da dahil kimilerinin bunun solcuların işi olduğu iddialarının anında çürütüldüğünü, çünkü Başkan Trump’ı en şiddetli eleştirenlerin bile Griffin’in bu hamlesini savunmadığını bildiriyor. Habere göre her sosyal tabaka, her siyasi görüş ve her meslekten insanlar, Griffin’in fotoğrafını “iğrenç, aşağılık, kabul edilemez“ gibi sözlerle tanımladı. Griffin’in fotoğrafı internetten kaldırtması ve özür mesajı yayınlaması ise kimilerine göre geç atılmış, yetersiz bir adım. Gazeteye göre CNN’in Kathy Griffin’le olan yılbaşı özel programı sözleşmesini feshetmesi de dahil tüm tepkiler, bazı şakaların komik olmadığını, bazı çizgilerinse aşılamayacağını bir kez daha gösterdi.

XS
SM
MD
LG