Erişilebilirlik

Hayvanlar Bilgisayar Oyunlarını Seviyor mu?


Hayvanlar Bilgisayar Oyunlarını Seviyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Sadece insanlar bilgisayar oyunlarını sevmiyor. Araştırmacılar ve hayvanat bahçeleri bu teknolojiyi hayvanlar üzerinde denedikçe farklı türden hayvanlar da video oyunlarından ve ekranlara dokunmaktan büyülenmiş görünüyor. Amerika’nın Sesi California’da hayvanlarla bilgisayarlar arasındaki bu etkileşimi araştırdı.

Bu penguenlerle ve kedilerin ortak özelliği ne? Bilgisayar oyununun çekiciliği…

Sara Mandel, “Aslında bu oyunu uygulama mağazasından kedilerim için almıştım,” diyor.

Pasifik Akvaryumu’nda bir kuş bakıcısı olan Sara Mandel, penguenlerin oyunu kedileri kadar sevip sevmeyeceğini görmek istemiş. Patronuna sorunca da: “Bana güldü” diyor.

Fakat sonuç gülünecek cinsten değil. Mandel, “Bayağı ilgi gösterdiler,” diyor.

Bu dokunmatik ekran penguenler için gagalamak gibi, penguenlerin beyinleri ve fiziksel sağlıklarını güçlendirme çabalarına destek veriyor: “Orda takılırlarken paletlerine bakıyorum ve her şeyin iyi ve sağlıklı olduğundan emin oluyorum. Lily’nin durduğu yere gizlice yaklaşabiliyorum”

Dokunmatik ekran sadece penguenlerin ilgisini çekmiyor. Orangutanlar, goriller ve hayvanat bahçesindeki ayılar da bu teknolojiyi sevmişe benziyor. Hatta papağanlar bile….

Kaplumbağalar dokunmatik ekrandan hoşlanmışa benziyor. Bu videoda araştırmacılar ne kadar memnun olduklarını anlamak için kaplumbağaların boynunun uzunluğuna bakıyor. Lincoln Üniversitesi’nden Anna Wilkinson Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada uzun boynun teknolojiden memnun olduklarını gösterdiğini kaydediyor.

Lincoln Üniversitesi'nden Anna Wilkinson, “Memnunlar ve bunun uzun yapıyorlar ki bu da güzel. Herkes kaplumbağaların ekrana dokunmasının uzun zaman alacağını düşündü fakat aynı kurulumu köpeklerde kullandım ve kaplumbağalar bunu kullanmayı köpeklerden hızlı öğrendi,” şeklinde konuşuyor.

Wilkonson, dokunmatik ekranı yeni bir şeye yaklaşımlarını ölçmek için papağanlarda da kullandı: “Dokunmatik ekranlar harika, çünkü size esneklik kazandırıyor. Hayvanlara bütün farklı karışımları sunabiliyorsunuz… Ayrıca inanılmaz iyiler çünkü insanları denklemden çıkarabiliyorsunuz.”

Çünkü insanlar dikkat dağıtabiliyorlar ve güvenilir olmayabiliyorlar.

Sara Mandel, “Daha önce görmediğimiz şekilde nasıl izlediklerine tanıklık ediyoruz. Onlardan çok farklı değiliz, İkimiz de dokunmatik ekranlarımızı seviyoruz fakat gelecekte bunun hayvanların işlevleri konusunda araştırmalara yardımcı olacağını düşünmüyorum,” diyor.

Dokunmatik ekranların hayvanlara ne yemek istedikleri ya da ne görmek istediklerini seçme konusunda olanak sağlama potansiyeli var. Bu da bilim insanlarına hayvanların ne düşündüğünü daha fazla anlama şansı veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG