Erişilebilirlik

Hava Kuvvetleri'nden RF-4'lere Erken Veda


Türk Hava Kuvvetleri, sekiz gün içinde üç askeri jet kazasında 6 pilotunu kaybetmesinin ardından keşif amaçlı RF-4E uçaklarını emekliye ayırmaya karar verdi ancak muharebe amaçlı F-4E’ler 2020 yılına kadar envanterde kalacak.

Son olarak Malatya’da 27 Şubat’ta 7. Ana Jet Üssü. Komutanlığı’na bağlı iki RF-4E uçağı, Akçadağ bölgesinde düştü ve dört pilot öldü. 5 Mart’ta ise Konya’da 1. Ana Jet Üssü’nden F-4E 2023 uçağı düşmesi sonucu iki pilot şehit oldu. Sadece sekiz gün içerisinde altı pilot kaybedilince gözler F-4 tipi askeri uçaklara çevrildi.

F-4E tipi uçaklar modernize edilmiş olduğu için 2023 yılına değin kullanımda olacaktı. Ancak son gelişmeler sonrasında 2020 yılında emekliye ayrılmaları kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ikinci kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından 2020 kararı kamuoyuna açıklandı. 9 Mart’taki bu Bakanlar Kurulu’na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de katıldı. Toplantı bitiminde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Rutin olarak teknik kontrolleri her zaman yapılmaktadır. En son 2020 yılına kadar uçakların kullanılması devam edecektir. İsimleri de F-4E 2020 olarak güncellenmiştir” dedi.

Kamuoyundaki tepkileri azaltmak amacıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nca Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde askeri uçaklarla ilgili Eskişehir’de basını bilgilendirme toplantısı düzenlenmesi de kararlaştırıldı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, bugünkü bilgilendirme öncesinde dün TBMM’deki açıklamasında, kazalara pilotaj hatasını gerekçe gösterdi. Yılmaz, “Rapor tamamlanmadı. Hava Kuvvetleri Komutanı ve teknik ekip tarafından söyleneni aktarıyorum, dışarıdaki bir kimsenin değil... Dışarıda konuşan hiç kimsenin, Hava Kuvvetleri Komutanı'ndan veya onların teknik personelinden bu uçakları daha iyi bildiği söylenemez. Bilenler diyor ki ‘Burada pilotaj hatası var, teknik bir hata yok’” diye konuştu. Yılmaz, ayrıca Türkiye’nin 6 adet F-35 siparişi verdiğini de açıkladı.

Eskişehir’de RF-4E’lere emeklilik açıklaması

Bugün Eskişehir’deki bilgilendirme toplantısında ise, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal kameralar karşısına geçti.

10 Mart itibariyle son testleri tamamladıklarını belirten Ünal, “F-16 uçakları harp keşif koduyla görev yapabilir konuma geldi. Bunun üzerine yarın RF-4E uçaklarının uçuşunu durduruyoruz" dedi.

Peş peşe yaşanan uçak kazaları nedeniyle ölen pilotların aileleri, silah arkadaşları ve kamuoyunda derin üzüntü doğduğunu kaydeden Ünal, medyadaki yorumlar nedeniyle yanlış etkilenme olduğunu söyledi. Kazalarla ilgili yapılan bazı yorumlarda, "uçaklar eski", "uçaklar hurda", "uçaklar haşa uçan tavuk", "personel eğitimsiz, yetersiz" gibi ifadeler kullanıldığını belirten Ünal, “Bir olay inceleme raporu hemen bir haftada çıkmaz. Her türlü detayın incelendiği bir rapor çıkmadan, bugün söylediğim sözler ve bugüne kadar söylenmiş sözlerin tümü buz üstüne yazılmış yazı gibidir. Gerçek, inceleme sonunda ortaya çıkar” mesajını verdi. Ünal, Malatya’daki RF-4E kazasıyla ilgili ise, “iletişim ve insan unsuru hatası” dedi.

RF-4E askeri uçaklarıyla son uçuşu ise yarın kendisi ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün bizzat gerçekleştireceğini de açıklayan Ünal, böylece 8 adet RF-4E’nin emekli olacağını söyledi.

Ünal, ayrıca “Uçakların uzaktan düşürülebileceği iddiasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Böyle bir ihtimal var mı?” sorusu üzerine “Bu siber savaştır. Bu uçakların teknolojisine bakıldığında böyle bir imkan yoktur. F-4E 2020 uçağının yazılımı tamamen bizdedir. Her türlü değişikliği istediğimiz seviyede yapıyoruz” yanıtını verdi.

F-4E’ler ise 2020’ye değin havada kalacak

Orgeneral Abidin Ünal, F-4E tipi askeri uçakları 2020 yılına değin kullanma kararına da sahip çıktı ve şunları dile getirdi:

“İddia ediyoruz; bizim İkmal Bakım Merkezi'nden çıkan uçak uçar, uçmayan uçak da oradan çıkmaz atlama sandalyelerimiz yüzde 100 faaldir. Hem yenilenmiştir hem de en ufak bir şüpheye asla yer vermeyecek şekilde bakım yapılmıştır. F-4, Türk Hava Kuvvetleri’ne 1974 yılından itibaren o kadar çok kazanım sağlamıştır ki Hava Kuvvetlerinin efsanesi ve kahramanı olarak görmeyi tercih ederim. F-4E 2020 bizim en stratejik uçağımızdır. 2015'te bir, 2016'da 5, 2017'de 8, 2018'de 7, 2019'da 7, 2020'de de 20 olmak üzere bunları sırayla emekli ediyoruz.”

Orgeneral Ünal, 2010'dan itibaren Hava Kuvvetleri’nden ayrılan 193’ü emekliliğini kazanarak toplam 567 pilotun ayrıldığını da açıkladı. Özel havacılık sektöründeki cazip maaşlar, askeriyede tayin zorunluluğu gibi nedenlerle ayrılık kararı alındığını kaydeden Ünal, Ergenekon, Balyoz davaları nedeniyle personelde üzüntü yaşandığını da anlattı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG