Erişilebilirlik

‘Hava Kirliliğinden En Fazla Kentler Etkileniyor’


Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre, kentlerde yaşayanların yüzde 80’ininden fazlası kirli hava soluyor.

Dünya Sağlık Örgütü Kamu Sağlığı ve Çevre Politikaları Direktörü Dr. Maria Neira, “Kentlerde hava kalitesi her geçen gün daha da kötüleşiyor ve insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor. Ama aynı zamanda bu konudaki farkındalık ve hava kirliliğini azaltma çabaları da artmış durumda,” diye konuştu.

Son iki yılda, Dünya Sağlık Örgütü hava kirliliği ölçümleri yaptığı şehir sayısını arttırdı ve şu anda 103 ülkede 3.000 şehrin hava kirliliği oranlarını takip ediyor.

Örgüt, kötü hava kalitesinin insan sağlığına olan etkileri hakkında da ciddi uyarılarda bulundu. Hava kirliliği, felç riskinden, kalp hastalıklarına, akciğer kanserinden astıma kadar pek çok sağlık sorununa yol açıyor.

Sağlık Örgütü’nün raporunda ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin hava kirliliği konusunda başı çektiği belirtiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde yer alan 100 bin ve üzerinde sakini olan şehirlerin yüzde 98’inde hava kalitesi örgütün belirlediği standartların altında. Öte yandan gelişmiş ülkelerdeki şehirlerin sadece yüzde 44’ü bu standartlara uygun hava kalitesine sahip.

Örgütün Aile, Kadın ve Çocuk Sağlığı birimi başkan yardımcısı Dr. Flavia Bustreo’ya göre, kirli hava şehrin üzerini kapladığı zaman, bundan en çok çocuklar ve yaşlılar etkileniyor.

Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin azaltılmasında yerel ve ulusal hükümetlerin daha fazla önlem alması gerektiğinin farkında olduğunu kabul ediyor. Ancak hava kirliliği oranlarının takip edilmesinin de bu alanda önemli bir adım olduğu görüşünü de savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG