Erişilebilirlik

Hava Kirliliği Hamilelere Zararlı


Çinli ve Amerikalı araştırmacılara göre, 2008 Pekin Olimpiyatları, yoğun hava kirliliğinin hamilelik ve doğum kilosu üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koydu.

Çinli ve Amerikalı uzmanlar tarafından yapılan yeni bir araştırma, hava kirliliğinin hamilelik ve bebek doğum kilosu arasındaki bağlantısını kanıtladı.

2008 yazında Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Olimpiyat Oyunları dönemine odaklanan Çin-Amerikan ortak araştırması, Olimpiyatlar sırasında hava kirliliğine karşı alınan önlemlerin bebek doğum kilosunu olumlu etkilediği sonucuna ulaştı.

Rochester Üniversitesi Profesörü David Q. Rich, Olimpiyat döneminde azalan kirlilik düzeyinin çalışmalarına nasıl ışık tuttuğunu anlatıyor: “Olimpiyat oyunlarından önce ve sonraki dönemde Pekin’deki hava kirliliğinin, Olimpiyatlar sırasındaki seviyelerin iki katı olduğu görüldü. Yani çok kirli bir havanın yerini, daha az kirli bir havanın aldığını söylemek mümkün.”

Rich, hava kirliliğindeki bu geçici azalmanın kendisine ve ekibine doğal bir deney yapma fırsatı verdiğini söylüyor.

Onbinlerce doğum kaydını inceleyen araştırma ekibi, Olimpiyatlar’ın düzenlendiği yaz aylarında dünyaya gelen bebeklerin doğum kilolarıyla, Olimpiyat öncesi ve sonrasında doğan bebeklerin kilolarını karşılaştırmış.

Araştırma, hamileliğin son aylarında maruz kalınan hava kirliliğinin bebeğin doğum kilosunu doğrudan etkilediğini gösteriyor: “Hamileliğin sekizinci ayında, yüksek hava kirliliğine maruz kalındığında, bebeğin doğum kilosunda azalma olduğunu gördük” şeklinde konuşan Rich, hamileliğinin sekizinci ayını Olimpiyat döneminde geçiren annelerinse daha kilolu bebekler dünyaya getirdiğini söylüyor.

Doğum kilosu, bebek sağlığının en önemli göstergelerinden biri. Düşük kiloyla doğan bebeklerin, çocukluk yıllarında gelişim sorunları ve kronik hastalıklarla karşılaşma riskinin daha yüksek olduğu biliniyor.

Hava kirliliğinin özellikle hamileliğin son döneminde bebeğin doğum kilosunu nasıl etkilediği tam olarak bilinmiyor. Rich, kirliliğin annede iltihaplanmaya yol açarak, gelişiminin en hızlı döneminde bebeğe besin ulaşmasını engellediğinin bu konuda üretilen teorilerden biri olduğunu söylüyor.

Yaptıkları araştırmanın kamu sağlığıyla ilgili önemli bir mesaj verdiğini belirten Profesör Rich, “hava kirliliğinin normal düzeylere çekilmesinin yaratacağı farklılıklar muazzam olurdu” diyor.

Rochester Üniversitesi’nden Profesörü David Rich ve ekibinin yaptığı çalışma, Amerika Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü’nün desteklediği Çevre Sağlığına Bakış dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG