Erişilebilirlik

Hava Kirliliği Felç Riskini Arttırıyor


Amerika’da yapılan yeni bir araştırma, yüksek hava kirliliğine maruz kalan kent sakinlerinin damar sertliği yüzünden felç geçirme riskinin aynı kentin daha az hava kirliliği görülen bölgelerinde yaşayanlara oranla daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlara göre araştırma sonuçları, hava kirliliği ve kalp-damar hastalığı riski arasındaki ilişkiyi daha da güçlendiriyor.

Ateroskleroz, yani damar sertliği, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada bulunuyor. Bu hastalık, tıkalı bir damardan kopan kan pıhtısının veya sertleşmiş bir parçanın beyne sıçraması sonucunda felce veya ölüme neden olabiliyor.

Hava kirliliğinin damar sertliğinin oluşmasındaki rolünü incelemek isteyen bir grup araştırmacı, altı büyük kentte 5,400 yetişkini izlemeye aldı. Amerika’da yürütülen “Damar Sertliği ve Hava Kirliliğinin Farklı Irklar Üzerindeki Etkileri” adlı daha geniş bir çalışmanın parçası olan bu katılımcıların bilinen bir kalp hastalığı bulunmuyordu.

2000-2005 yılları arasında araştırmacılar, insan vücudunda kanı baş, boyun ve beyne taşıyan atardamar duvarlarındaki kalınlığı ölçmek için her katılımcı üzerinde üç yıl arayla iki kez ultrasonografi incelemesi yaptı. Atardamar duvarlarının kalınlaşması, kalp hastalığı belirtisi göstermeyen kişilerde bile damar sertliğinin bir işareti olarak görülüyor.

Ultrasonografi sonuçlarını inceleyen araştırmacılar, kentlerde hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde yaşayan deneklerin atardamar duvarlarında, hava kirliliğinin daha az olduğu bölgelerde yaşayanlara oranla daha fazla kalınlaşma olduğunu ortaya çıkardı.

Michigan Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü’nde epidemiyoloji uzmanı olan araştırma ekibi başkanı doktor Sara Adar, elde ettikleri sonuçların daha önceki çalışmaları doğruladığını söylüyor.

Dünyanın birçok ülkesindeki büyük kentlerde araçlardan çıkan egzoz dumanından kaynaklanan hava kirliliğinin iltihaplanma ve oksitlenmeye yol açarak kalp hastalığını tetiklediğine inanılıyor.

Doktor Adar, hava kirliliği oranının yüksek olduğu günlerde halka evden çıkmamalarının tavsiye edildiğini söylüyor. Ancak Adar’a göre, doktorların hastalarını hava kirliliğinin zararları konusunda da uyarmaları gerekiyor.

Hava kirliliği ve damar sertliği arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çalışmayla ilgili makale PLoS Tıp adlı sağlık dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG