Erişilebilirlik

Hatice İsmayilova Aylar Sonra Serbest


Hatice İsmayilova Aylar Sonra Serbest
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in ailesinin mal varlığıyla ilgili haberlerinin ardından devletin kovuşturmasına maruz kalan ve hapis yatan araştırmacı gazeteci Hatice İsmayilova Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla serbest bırakıldı.

Ödüllü gazeteci İsmailova, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ailesine ait mal varlığını ve devlet içindeki yolsuzlukları haber yapmıştı. Ancak İsmayilova bu haberlerin yayınlanmasının ardından geçen yıl vergi kaçırma ve yetkilerini kötü kullanma suçlamalarıyla 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Amerika’nın Sesi’nin kardeş yayıncısı Hür Avrupa/Azatlık Radyosu’na (RFE/RL)çalışan İsmayilova yazdığı haberler yüzünden ayrıca uzun süre devletin kovuşturmasına maruz kalmıştı.

Yüksek Mahkeme Hatice İsmayilova’nın cezasını 3,5 yıla indirdi, böylece kalan cezasını evde geçirebilecek.

İsmailova, 5 Aralık 2014’te gözaltına alınmış, insan hakları örgütleri kendisinin siyasi kovuşturmaya maruz kaldığını savunmuştu. İsmailova, eski bir meslektaşını intihara teşvik ettirmekle suçlanmış, daha sonra davacı tarafından bu iddia geri çekilmişti. Ardından vergi kaçırma, yasadışı iş ve yetkisini kötüye kullanma konularında suçlandı.

Hafta başında Cumhuriyetçi Arizona Senatörü John McCain, İsmailova’nın tutuklanmasının Azerbaycan’da reform ihtiyacını gösterdiğini söyledi ve bunun gelecekte Amerika ilişkilerini etkileyeceğini kaydetti.

McCain, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte “Eğer onu hapse atmaya devam ederlerse, daha da önemlisi insan hakları ihlallerine devam ederlerse, Azerbaycan yönetimine karşı harekete geçilmesini destekleyeceğim” dedi.

McCain, “Bu çeşit davranış, özgür basını kullanan masum bir insanı hapsetmek fark edilmeyecek bir şey değil, bizi bazı şekillerde harekete zorluyor” dedi.

BBG Başkanından Kutlama

Amerika’nın Sesi’nin bağlı olduğu Yayın Yönetim Kurulu (BBG) Başkanı Jeff Shell, Hatice İsmayilova’nın serbest bırakılmasını memnunlukla karşıladığını açıkladı.

İsmayilova’nın Bakü’deki hapis cezasını yolsuzlukla ilgili haberlerine yönelik “vicdansız ve kabul edilmez bir misilleme” diye niteleyen Jeff Shell, Azerbaycan Anayasa Mahkemesi’nin gazetecinin cezasını yeniden gözden geçirmesini “doğru yönde atılmış bir adım” diye tanımladı. Ancak Shell, yetkililere İsmayilova’nın adını temize çıkarma ve özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları kaldırma çağrısında da bulundu.

BBG Başkanı Shell, Azerbaycan yetkililerinden ayrıca Bakü’deki RFE/RL bürosunu yeniden açmalarını ve çalışanlarını da rahat bırakmasını istedi.

Hatice İsmayilova, bir süre Amerika’nın Sesi Azerice Bölümü’nde de çalışmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG