Erişilebilirlik

'Hastanenin Bombalanması Bizim Hatamız'


Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral John Campbell
Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral John Campbell

Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı, Kunduz’daki hastanenin bombalanmasının kendi kuvvetlerinin hatası olduğunu açıkladı.

Orgeneral John Campbell, Washington’da Kongre komisyonuna yaptığı açıklamada, Taleban militanlarının bölgeden ateş açtığını iddia eden Afgan kuvvetlerinin bombardıman talebinde bulunduğunu bildirdi. Cumartesi günkü bombardımanda Fransız yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar’ın işlettiği hastanede aralarında personel ve hastaların da bulunduğu 22 kişi ölmüştü.

Kısa bir değerlendirmeden sonra yarım saat süren bombardıman kararını emir-komuta zincirinde kendilerinin verdiğini doğrulayan Amerikalı komutan, hastanenin yanlışlıkla vurulduğunu, asla bir tıbbi tesisi kasıtlı olarak bombalamayacaklarını söyledi.

Afganistan’daki NATO öncülüğündeki koalisyon birliklerinin komutanı Campbell, Amerikalı ve Afgan yetkililerin soruşturmayı sürdürdüğü gerekçesiyle operasyonun ayrıntılarını vermeyi reddetti.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, bombardımanı “Amerika’nın son derece ciddiye aldığı derin bir trajedi” diye niteledi.

Kısaca MSF olarak da bilinen Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, 12 personelini ve 10 hastayı öldüren saldırıyı kınadı ve uluslararası insani hukukun ihlali olarak niteledi.

MSF Başkanı Joanne Liu, bu olayın basit bir hata ya da savaşın kaçınılmaz bir sonucu olarak görülmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Liu olayın savaş suçuna varacak boyutta olduğunu sözlerine ekledi ve Amerika’yla Afganistan’ın ortak soruşturmasını yeterli bulmayarak bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu.

Öte yandan, ordunun kenti Taleban militanlarından geri aldığı iddialarına rağmen yeni çatışmalar çıktı. Kente gıda ve diğer yardımların ulaştırılamadığı bildirilirken, Birleşmiş Milletler de tüm uluslararası yardım örgütlerinin Kunduz’dan çekildiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG