Erişilebilirlik

Hastanelerde "İyileştirme Bahçesi" Terapisi


Hastanelerde "İyileştirme Bahçesi" Terapisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Amerika’daki birçok hastane ve klinik, hastalar için sadece tıbbi yöntemlerden değil bazen doğanın iyileştirici gücünden de yardım alıyor. Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversite Hastanesi de bu konuda öncülük ediyor

Amerika’daki birçok hastane ve klinik, hastalar için sadece tıbbi yöntemlerden değil bazen doğanın iyileştirici gücünden de yardım alıyor.

Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversite Hastanesi geniş ve bakımlı bahçesiyle hastalarına doğanın bu iyileştirici gücünü yansıtmaya çalışıyor.

Yoyo Caudill, hastanedeki odasından çıkıp bu bahçede zaman geçirmeyi çok seviyor.

Bahçe, “Küçük Prens” adlı çocuk kitabından esinlenmiş.

Geçen hafta bir ameliyat geçiren Yoyo kontrolleri için annesiyle hastaneye geliyor: “Çok güzel, doğal bir ortam burası. Çocukları sakinleştirip, dinlendirmeye yardımcı oluyor.”

Doktor Patrice Brylske, hastanenin özellikle çocuklar için stresli bir yer olduğunu söylüyor: “Hastaneye geldiklerinde birçok şeyden korkuyorlar.”

Birçok hastane çocukların korkularını azaltmak ve sakinleşmelerini sağlamak için hastane odaları dışında mekanlar temin ediyor: “İyileştirme bahçesi de bunu temsil ediyor, çocukların açık havada, çimler üzerinde kuşlar ve kelebeklerle birarada olmasını...”

Küçük Prens bahçesi Johns Hopkins Hastanesindeki üç iyileştirme bahçesinden biri. Bahçeler, genç yaşlı tüm hastalara, ailelerine ve hastane çalışanlarına açık.

Bahçeler Susan Weiler tarafından tasarlanmış: “Tedavi amaçlı bahçeler, hastaneler ve klinikler için henüz yeni ama aslında tıbbı anlamda çok eskilere dayanan bir kavram.”

Susan, bu tür bahçelerde olması gerekenleri şöyle sıralıyor: “Yeterince güneş almalı, yeterince gölgelik de olmalı ve kolaylıkla ulaşılabilmeli.”

Bahçedeki bitkiler görme, duyma ve koku alma duyularına hitap edecek şekilde özellikle seçilmişler: “Ağaçlardan yerdeki kaplamalara kadar her şeyin doğal bir rengi ve yapısı var.”

Susan, bahçeye farklı yüzeyler de ekletmiş: “İnsanlar farklı yapı malzemeleri ve yüzeylerini görünce daha da sakinleşiyorlar, hep orada kalacakmış gibi hissediyorlar.”

Hopkins çalışanlarından Sally MacConnel, bahçenin görüntüsünün hastanenin içinden bile hastaları rahatlattığını söylüyor: “Bahçe manzaralı bir koridora girip, bahçeye bakmaya başlayınca, rahatlıyor ve kendinizi biraz daha iyi hissediyorsunuz.”

Bahçeler herkesin favorisi, Johns Hopkins Hastanesinden Sally MacConnell, “Genelde duyduğum ‘şehrin merkezinde olduğum halde hiç şehirde değilmiş gibi hissediyorum’ diyor.

İşte bu da doğanın iyileştirme gücünü bir kez daha gösteriyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG