Erişilebilirlik

Haşdi Şabi Kerkük Kent Merkezinden Çekildi


Irak ordusuyla birlikte 16 Ekim’de Kerkük’e giren Şii milis gücü Haşdi Şabi dün itibariyle kent merkezinden çekildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçlerinin kentten ayrıldığı pazartesi günü güvenliği eline alan Irak ordusuyla birlikte kente giren milis gücünün Irak Başbakanı Haydar el Ebadi’nin talimatıyla geri çekildiği belirtiliyor.

Ebadi’nin kararının özellikle Kürtlerin ağırlıkta olduğu Rohimava ve Şorice mahallerinde dün artan gösterilerin sonrasında gelmesi dikkat çekti.

Bölgeden gelen bilgilere göre, bu mahallelerin denetimi Kürt grupların eline geçerken, kent merkezinden çekilen güçler Kerkük havalimanı ve K1 askeri üssünde varlıklarını sürdürüyor.

Durumun saat saat değiştiği kentte asayişi Irak federal polisi sağlıyor.

Irak Türkmen Cephesi: Kerkük’te durum kritik

Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı Irak Parlamentosu Kerkük milletvekili Hasan Turan, bu bilgileri doğruluyor.

Aynı zamanda Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı olan Turan, “Dün akşam Irak Başbakanı’nın emriyle Haşdi Şabi güçleri ve bir kısım birlikleri Kerkük’ün içinden çektiler. Peşmerge şimdi buraya yeniden girmeye çalışıyor. Irak hükümetiyle sürekli temas halindeyiz. Ve gelişmelerden onları haberdar ediyoruz. Bize göre durum kritik. Türkiye hükümetinin de Irak hükümetiyle temas içinde olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Bu arada KDP’nin yayın organı olarak kabul edilen Rudaw’a konuşan bazı Türkmenler ise Türkmen Cephesi’nin kendilerini temsil etmediğini Haşdi Şabi’nin Kerkük’te olmasından rahatsızlık duyduklarını belirtiyor.

Erdoğan: Dışişleri Bakanımızın Bağdat ziyareti söz konusu olabilir, Irak Başbakanı benden davet bekliyor

Hasan Turan’ın “Irak hükümetiyle temas içinde” olmasını istediği Türkiye, Kerkük ve çevresindeki gelişmeleri yakında izliyor. Polonya dönüşü gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki hafta Riyad’da Suudi Arabistan Kralı Selman’la görüşecek olan Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’nin Türkiye’den davet beklediğini söyledi.

Erdoğan, “Dışişleri Bakanımızla üç dört arkadaşımızın Bağdat ziyareti söz konusu olabilir. Benden de bir davet bekliyor Bağdat, kendisine (Irak Başbakanı Ebadi) bir davet yapmak; Suudi Arabistan ziyaretinden önce veya sonra Türkiye’ye davet etmek suretiyle, tüm bu konuları birlikte değerlendirebiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kerkük’ten çekilen Haşdi Şabi’nin Mahmur ve Şengal’i ele geçirdiği haberlerinin rahatsızlık yarattığını da vurguladı.

Cumhurbaşkanı, Kerkük’te yaşananlardan kentin “Arap ve Türkmen geçmişini” göz ardı ederek “işgalci gibi ele geçirmeye çalıştığı"nı söylediği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni sorumlu tuttu:

“Biz Barzani’ye de yeğenine de bu konuları defaatle anlattık. ‘Bu gidiş iyi değil, yanlış yapıyorsunuz, gelin bu işleri yoluna koyalım’ dedik. ‘PKK ile mücadelede gereğini yapmadınız, bize verilen sözleri yerine getirmediniz, biz ise size hep yardımcı olduk, olmaya devam ediyoruz’ dedik. Özel temsilcilerimizi gönderdik, sanki biz onlara borçluyuz gibi özel temsilcilerimize farklı yaklaşım ortaya koydular. Kerkük’te, biliyorsunuz, orada farklı farklı paçavralar dalgalandırdılar. Maalesef bunlara da Barzani göz yumdu. Sonuçta ne oldu? Kerkük’ü sanki kendilerininmiş gibi pazarlık konusu yaparak havalara giren valileri kaçtı gitti.”

MHP, Erdoğan’ın Irak ve Suriye Politikasına Desteklemeye Sürdürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak politikasına Milliyetçi Hareket Partisi’nin desteği de sürüyor.

Bugün Ankara’da gazetecilere açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Şu an için Sayın Cumhurbaşkanı’nı MHP yalnız bırakmaz. Terörle mücadelenin sonu alınıncaya, Irak ve Suriye’de korsan devletçilikler kurulması kökten engelleninceye kadar Cumhurbaşkanı’nın parti olarak yanındayız” diye konuştu.

Peşmerge Sözcüsü: Kerkük’te Kürdistan bayrağı dalgalanacaktır

Irak Kürtleri kendi içinde sert tartışmalar yaşarken IKYB’nin başkenti Erbil’den “Kerkük Kürdistan'idir” sesleri yükseliyor. Rudaw’a konuşan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, kısa bir süre sonra Kerkük’e geri döneceklerini söyledi.

Hikmet, “Kısa bir süre içinde Peşmerge ile halkın iradesi birleşecek. Bu düşman da kendilerinden önceki düşmanlar gibi def edilecektir. Kerkük’te yaşananları hepimiz gördük. Bu Kürt gençlerinin, Kerkük gençlerinin iradesini gösteriyor. Irak hükümeti ve destekçileri, İran hükümeti ve içerdeki bazı ellerin işbirliğiyle bir şeyler yaşandı. Ancak bu geride kaldı. Bu sürecin, Kürdistan halkının çıkarı doğrultusunda son bulacağına inanıyoruz. Kerkük her açıdan; yönetim, coğrafi ve savunması Kürdistan’ındir, öyle kalacaktır. Kerkük’te Kürdistan bayrağı dalgalanacaktır” dedi.

Peşmerge’nin bulunduğu Altınköprü’de Türkmen Cephesi binası yakıldı

Bölgedeki kaynaklar, Peşmergeye ait güçlerin Kerkük merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Erbil yolu üzerindeki Altınköprü’de (Kürtçe Pırge) olduğunu belirtiyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC), dün akşam Altınköprü’de bulunan parti binalarının yakılmasından burada bulunan Peşmerge güçlerini sorumlu tutuyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan, “Bir Türkmen nahiyesi Altınköprü’de 10 bin Türkmen sivil yaşıyor. Onların hayatlarından endişe ediyoruz. Yeni saldırılar olabilir. Korkumuz büyüktür. Maalesef Irak ordusu oraya girmemiştir. Onların kendilerini güvende hissetmesi buna bağlı. daha ordu göndermediler” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG