Erişilebilirlik

Harvey Kasırgası Sonrası Kamu Sağlığıyla İlgili Kaygılar Artıyor


Harvey Kasırgası Sonrası Kamu Sağlığıyla İlgili Kaygılar Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Houston’da sel suları çekilmeye başladı. Harvey kasırgasının zararları en çok ekonomik yönden değerlendirse de, sel sonrası bölgeyi başka tehlikeler de bekliyor.

Houston bölgesine peş peşe beş günde üç trilyon galon yani 11 trilyon litreden fazla yağmur yağdı. Birçok mahalle hala sel suları altında. Su artık zehirli ve kopmuş elektrik kabloları ölüm saçıyor.

Andrew Pasek ailesinin yaşadığı mahalleye kedilerini bulmak için dönmüştü. Ailesinin evinin bahçesinde elektrik akımına kapıldı.

Jodelle Pasek, “Oğluma yardım edemediler bile, hayata döndüremediler, çünkü elektrik yüklü suyun içindeydi,” diyor.

En az iki gönüllü kurtarma çalışanı, tekneleri suyun altında kalan yüksek gerilim hattına çarpınca hayatını kaybetti. Başka tehlikeler de var. Kronik hastalıkları olanlar, ilaçlarını alamadan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Hastalık Kontrol Merkezleri ve hastaneler, bu hastalara yardımcı olmaya çalışıyor.

Elbette bu kadar su ve 30 derecelerde seyreden sıcaklık, Houston’ı sivrisinek ve bakteri yuvası haline getiriyor.

Illinois Üniversitesi'nden Dr. Samuel Dorevitch, “Harvey Kasırgası sonrası kamu sağlığıyla ilgili kaygılar, su baskınları ve selin çok daha ötesinde. Sivrisinekler ve özellikle konteynerler içindeki durmuş suyun taşıdığı hastalıklar var. Akıl sağlığı da bir endişe konusu. Zarar görmüş evlerde küflenme de başladı,” diyor.

Sel sularına maruz kalmış olanların E-koli gibi ilaca dirençli ve öldürücü, bakteri bazlı enfeksiyon kapması da bir başka tehlike.

Dorevitch, “Eğer atık su arıtma tesislerine çok yüklenme olduysa, lağım suyunun, suya karışma olasılığı var. Bir de musluktan akan içme suyu var ki o da tehlike altında. Çünkü Houston’ın içme suyu arıtma tesisleri de sel ve baskınlar nedeniyle sınırlı çalışıyor,” şeklinde konuşuyor.

Ve sular çekildikçe küflenmeye bağlı solunum yolu hastalıkları ve başka rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Sudan şişmiş duvarlar, yalıtım, mobilya ve halılar hepsi hastalığa hatta ölüme neden olabilir.

Hastalık Kontrol Merkezleri ve kamu sağlığı yetkilileri bu sorunları çözmek için çalışıyor. Ancak yakınlarını, arkadaşlarını kaybeden, sahip oldukları her şeyi yitiren Houston halkı için bu travmayı atlatmak uzun yıllar sürebilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG