Erişilebilirlik

Harvard ve MIT Ücretsiz İnternet Derslerine Hazırlanıyor


EdX adı verilen proje ile Harvard ve MIT’ten ücretsiz kurslar alabilirsiniz

Harvard ve MIT üniversiteleri birlikte 60 milyon dolar harcayarak internetten ücretsiz eğitime başlıyor. EdX adı verilen proje internet aracılığı ile herkese açık olacak. Harvard ve MIT profesörlerinin internetten verecekleri üniversite seviyesindeki kurslar etkileşimli (interaktif) ve kapsamlı olacak. Kar amacı gütmeyen proje ayrıca açık kaynaklı (open-source) olacak. İnternet üzerinden ücretsiz eğitim vermek isteyen üniversiteler, edX’in yazılımı ile kendilerine özgü kurslara başlayabilecek.

Harvard ve MIT, edX projesinin amacının, verdikleri eğitimi daha da iyileştirmek ve kampüslerini dünyaya açmak olduğunu söylüyor. Eğitime erişimi kolaylaştırmak isteyen Harvard ve MIT, edX’in bir diğer hedefinin de Harvard ve MIT üniversite kampüslerinde eğitim ve öğretimi daha da geliştirmek olduğunu belirtiyor.

EdX, Harvard ve MIT başkanlarının da içinde bulunduğu bir yönetim kurulu tarafından idare edilecek. MIT Profesörü Anant Agarwal kurulun başkanlığını yapacak ve yönetim kuruluna düzenli raporlarla değerlendirmeler sunacak. EdX kurslarını geniş bir yelpaze altında sunacak, ancak MITx ve Harvardx online kurslarından üniversite dersi kredisi ya da sertifika alınamayacak.

İlk dersler 2012 güz döneminde başlıyor. Aşağıdaki linkten gelişmeleri takip edebilirsiniz.

www.edxonline.org


Stanford Üniversitesi, Harvard ve MIT’den önce davrandı.

Stanford Üniversitesi, Harvard ve MIT’den önce 2011’de online eğitim veren Coursera’yı kurdu. Daphne Koller ve Andrew Ng öncülüğünde kurulan Coursera, tıpkı edX gibi kar amacı gütmeden dünyanın dört bir yanında öğrencilere eğitim sağlıyor. Kurslar www.coursera.org sitesinden İngilizce olarak herkese açık. Coursera bünyesinde Princeton, California, Berkeley, Michigan ve Penn üniversitesi profesörlerini de bulunduruyor. Coursera tıp, matematik, işletim, bilgisayar bilimleri gibi birçok alanda kapsamlı kurslar veriyor. Coursera’nın Harvard ve MIT’nin edX projesine model oluşturduğu düşünülüyor.

www.coursera.org


XS
SM
MD
LG