Erişilebilirlik

Hariri Suikasti Soruşturması Hızlandırılıyor


Hariri Suikasti Soruşturması Hızlandırılıyor
Hariri Suikasti Soruşturması Hızlandırılıyor

Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri suikastini soruşturan BM komisyonu, yargı sürecini hızlandırmak üzere yeni adımlar atıyor.

Hollanda’nın Leidschendam kentinde Pazartesi günü yapılan ilk mahkeme oturumunda, terör eyleminin hukuki tanımı ve bu tanımlamanın Lübnan yasaları mı, yoksa uluslararası hukuka göre mi yapılması gerektiği ele alındı.

Mahkeme, bu tür hukuki sorunların hemen aşılması halinde, Hariri suikastine karışanların daha çabuk yargılanabileceği görüşünde.

Dönemin Lübnan Başbakanı Hariri ve 22 kişi 14 Şubat 2005 yılında bir kamyona yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu yaşamlarını yitirmişlerdi.

Suikastte militan Hizbullah grubunun parmağı olduğu ileri sürülüyor ve bazı grub üyelerinin sanıklar arasında yer alabileceği belirtiliyor.

Bu tür bir suçlamayı asla kabul etmeyeceğini bildiren Hizbullah, BM mahkemesini protesto amacıyla hükümete verdiği desteği çekince Said Hariri hükümeti dağılmıştı.

Said Hariri, 2005 yılında suikaste kurban giden Refik Hariri’nin oğlu.

Said Hariri, Hizbullah destekli yeni başbakan Necip Mikati, koalisyon hükümetini kurana kadar, başbakanlık görevinde kalmaya devam edecek.

XS
SM
MD
LG