Erişilebilirlik

Hariri Suikastı Zanlılarının Adları Açıklandı


14 Şubat 2005 yılında öldürülen eski başbakan Refik Hariri Lübnan'ın en sevilen devlet adamlarından biriydi
14 Şubat 2005 yılında öldürülen eski başbakan Refik Hariri Lübnan'ın en sevilen devlet adamlarından biriydi

Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Mahkemesi eski başbakan Refik Hariri’ye yapılan suikastta rol alana 4 kişinin kimliklerini açıkladı.

2005 yılında Beyrut’ta Hariri’ye yapılan bombalı saldırıda eski başbakanla birlikte 22 kişi hayatını kaybetmişti.

Zanlılar Hizbullah partisinden Selim Cemil Ayyaş, Mustafa Emin Bedrettin, Hüseyin Hasan Onessi ve Asat Hasan Sabra.

1992-1998 ve 2000-2004 yılları arasında başbakanlık yapan Refik Hariri’yi Suriye’nin öldürttüğü öne sürülmüş ancak, Şam hükümetinin suikasta karıştığını gösteren bir kanıt bulunamamıştı.

BM mahkemesi duruşma raporunu ve zanlıların adlarını geçen ay Lübnan başsavcısına göndermişti ve raporun 30 gün içinde açıklanmaması durumunda raporu kendisinin yayınlayacağını bildirmişti.

Zanlıların adlarının bir süredir bilinmesine rağmen, aralarında Amerika’nın Sesi Radyosu’nun bulunduğu birçok basın kuruluşu, liste mahkeme tarafından resmen açıklanmadığından isimleri yayınlamamayı seçti.

Zanlılar hakkında tutuklama kararı çıkartan mahkeme geçen ay Hariri suikastı mağdurlarına yardım önermişti. Mahkeme ölenlerine yakınlarına yargı sürecine katılmaları çağrısında bulundu ve tazminat davası açmak isteyenlere destek sözü verdi.

Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Mahkemesi, olaydan maddi ve manevi zarar gören kişilerin Lübnan mahkemelerinde suçlular aleyhine dava açmalarını istiyor.

XS
SM
MD
LG