Erişilebilirlik

Hariri İstifasını Askıya Aldı


Lübnan Başbakanı Saad Hariri, istifasını askıya aldığını açıkladı. Salı gecesi geç saatlerde Beyrut’a dönen Hariri, Lübnan’ın Fransız Mandası’ndan kurtuluşunun 74.yıldönümü kutlamalarına katıldı.

Hariri’ye “ülkeye dön” çağrısı yapan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aon, Hariri ülkeye dönüp şahsen görüşmeden istifaya ilişkin işlem yapmayacağını söylemişti. 4 Kasım’da Suudi Arabistan’da televizyon yayınında istifa ettiğini açıklayan Hariri, Fransa ve Mısır ziyaretlerinin ardından Lübnan’a döndü.

Cumhurbaşkanı Mişel Aon'la görüşen Saad Hariri, görüşme sonrası basına kısa bir açıklama yaparak, “istifa kararını askıya aldığını” söyledi.

Hariri, Mişel Aon’un kendisinden “istifa kararını gözden geçirmesini ve Lübnan içinde temaslarda bulunarak bu kararını tekrar değerlendirmesini istediğini” kaydetti.

Saad Hariri, istifa açıklamasında İran’a ve Hizbullah’a yönelik suçlamalarda bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından Hariri yaptığı görüşmelerde ve basın demeçlerinde “Hizbullah’ın politikalarının ve adımlarının Lübnan ile sınırlı kalmasını ve ülke dışındaki manevralarına son vermesi gerektiğini” söyledi. Suudi Arabistan Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını isterken Fransa’nın da bu görüşü desteklediği belirtiliyor.

Hariri’nin Lübnan’da ne kadar kalacağı henüz bilinmiyor. İstifa kararını alma ve açıklama sürecine ilişkin bazı sorular da henüz cevapsız. Cumhurbaşkanı Mişel Aon, “Hariri’nin Suudi Arabistan tarafından istifaya zorlandığını ve rehin tutulduğunu” savunmuştu. Lübnan iç basınında ve halk arasında bu görüşte olan büyük bir kesim var.

Hariri’nin Lübnan’da Hizbullah ile görüşüp görüşmeyeceği henüz bilinmiyor ancak şehir merkezinde bir miting düzenlenmesi ve halka hitap etmesi bekleniyor.

Diğer taraftan, Suudi Arabistan ve İran’ın Lübnan krizine ilişkin karşılıklı suçlamaları sürüyor. Taraflar birbirlerini Lübnan’da nüfuz alanı genişletmekle suçluyor.

İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırı yapabileceği yönündeki senaryolar da Lübnan basınında ve sokaklarda konuşulan ana gündemlerden biri.

Lübnan Genelkurmay Başkanı Joseph Aon 74. Bağımsızlık Günü sebebiyle yayınladığı mesajda, Lübnan ordusuna Lübnan-İsrail sınırında teyakkuz emri verdi. Lübnan ordusunun kriz başladığından beri sınıra takviye yapmaya başladığı biliniyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG