Erişilebilirlik

Hareketli Sosyal Yaşam Ömrü Uzatıyor


Amerika’nın Sesi muhabiri Art Chimes’ın haberine göre, bir dizi araştırma, artan ölüm riskinin sosyal izolasyon ve yalnızlıkla bağlantısı olduğunu ortaya koydu.

Peki aradaki fark ne? Londra Üniversitesi’nden Andrew Steptoe, sosyal izolasyonun, aile ve arkadaşlarla sınırlı iletişim olması ya da hiç görüşülmemesi, ya da bir klübe veya spora iştirak edilmemesi anlamına geldiğini söylüyor: “Oysa yalnızlık bir kişinin arkadaşlık duyguları ya da ihmal edildiğini hissetmesi gibi daha kişiye özgü bir deneyimdir.”

Çünkü yalnızlık ve sosyal izolasyon arasında örtüşen çok şey var. Steptoe ve meslektaşları bu araştırmayla hangi iki faktörün daha önemli olduğunu görmek istedi.

Grup, Yaşlanmayla İlgili Kapsamlı İngiliz Çalışması adındaki büyük bir araştırmanın verileriyle çalıştı. Steptoe, rakamları inceledikten sonra yalnızlık ve daha yüksek ölüm riski arasında anlamlı bir ilişki bulamadıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “İstatistiksel tetkikleri yaptığımızda, sosyal izolasyonun ölüm riskiyle gerçekten de ilgisi olduğu sonucuna ulaştık.”

Daha çok sosyal ilişkileri olan kişilerin neden daha uzun yaşamaya meyilli oldukları konusu tamamen açığa kavuşmuyor, ancak Steptoe, eğer kalp krizi geçirirseniz, etrafınızda yardıma çağıracağınız birileri varsa hayatta kalma olasılığınızın yüksek olacağı gerçeğine dikkati çekiyor: “İlaçlarınızı almanıza yardım etmesi ya da sizi doktora götürmesi gibi bir şey yapmak ya da yapmamak için başkaları tarafından teşvik edilmek işin duygusal yanından çok pratik yanıyla ilgili. Ve bunlar daha önemli etkenler olabilir.”

Araştırma İngiltere’de yapıldı. Ancak Steptoe, geleneksel sosyal kalıpların değiştiği dünyanın başka bölgelerinde de başka çalışmalar yapıldığını söylüyor: “Gelişmekte olan birçok ülkede insanlar kırsal bölgelerden sosyal ilişkilerin çok farklı olduğu büyük kentlere göç ediyor. Genellikle de göç edenler gençler, kırsal bölgelerde kalanlar yaşlılar oluyor. Ve bu tür sosyal yakınlıklar büyük ölçüde değişikliğe uğrayacak.”

Andrew Steptoe ve meslektaşlarının sosyal izolasyonun, yaşlılarda daha yüksek ölüm riski üzerinde oynadığı rolü araştıran çalışması Ulusal Bilimler Akademisi’nin internet sitesinde yayınlandı. Araştırmanın ayrıntılarına aşağıdaki link’ten ulaşabilirsiniz:

http://www.pnas.org/content/early/2013/03/19/1219686110.full.pdf+html - Steptoe paper (PNAS)

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG