Erişilebilirlik

Hangi Aşılar Omicron’a Karşı Daha Az Etkili?


Yeni bir çalışma, Amerikan Johnson & Johnson, Çin Sinopharm ve Rus Sputnik V aşılarının Corona virüsünün Omicron varyantını etkisiz hale getirecek özelliğe sahip olmadığını ortaya koydu. Araştırma, henüz bağımsız uzmanlardan oluşan bilim kurulları tarafından değerlendirilmedi.

ABD'nin Washington eyaletindeki Washington Üniversitesi, bulaşıcı hastalıklara karşı tedavi yöntemleri ve aşı geliştiren immünoloji firması Vir Biotechnology'nin parçası olan Humabs Biomed SA tarafından yürütülen çalışma, yaygın olarak kullanılan bazı Covid-19 aşılarının ve tedavi yöntemlerinin hem Çin'de ilk kez tespit edilen orijinal Corona virüsü hem de Omicron varyantına karşı etkinliğini karşılaştırdı.

Çalışmaya göre Moderna, AstraZeneca ve Pfizer/BioNTech aşıları Omicron'a karşı bağışıklık faaliyetlerine devam etse de antikor yanıtı, virüsün orijinaline kıyasla çok daha düşük düzeyde seyrediyor. Araştırma ayrıca bu azalmanın, daha önce virüsle enfekte olan ve daha sonra aşılananlarda daha düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Rusya'da hızlı büyüyen sektörlere yatırım sağlayan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Cuma günü yaptığı açıklamada Gamaleya Merkezi'nin bir ön laboratuvar çalışmasına atıfta bulunarak, Sputnik V aşısının Omicron varyantına karşı "güçlü etkisizleştirici" antikor tepkisi oluşturduğunu kaydetti.

Humabs Biomed'in çalışması ayrıca GlaxoSmithKline ve Vir Biotech'in Covid-19 ilacı sotrovimabın etkisinin Omicron varyantına karşı orijinal virüse kıyasla üç kat azaldığını, Regeneron ve Eli Lilly'nin monoklonal antikor tedavilerininse Omicron'a karşı etkisizleştirici özelliğini tamamen yitirdiğini ortaya koydu.

Bulguların, Regeneron ve Eli Lilly'nin monoklonal antikor tedavilerinin Omicron varyantına maruz kaldıklarında etkilerinin büyük çoğunluğunu yitirdiğini ortaya koyan kısa süre önce yapılmış laboratuvar testleriyle uyumlu olduğu görülüyor.

Sonuçları bu hafta açıklanan bir başka araştırma da Pfizer-BioNTech aşısının Güney Afrika'da Kasım sonunda Omicron varyantı ortaya çıktığından bu yana enfeksiyon kapanların hastaneye yatışını önlemede daha az etkili olduğunu ortaya koymuştu.

XS
SM
MD
LG