Erişilebilirlik

Han: ‘Türkiye’de Yalnız Bırakılmışlık Hissi Sürerse Rusya Bunu Kullanır’


Han: ‘Türkiye’de Yalnız Bırakılmışlık Hissi Sürerse Rusya Kullanır’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın St. Petersburg kentindeki görüşmesi, iki ülke ilişkilerinin 24 Kasım’da yaşanan uçak kriziyle gerilmesi sonrasındaki ilk yüz yüze görüşme olacak.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Ahmet Kasım Han, Erdoğan-Putin görüşmesinin, iki ülke ilişkilerine olumlu yönde ivme kazandıracağı ve hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın bu birliktelikten yeni fırsatlar yakalayacağı tahmininde bulunuyor.

“Yeni işbirlikleri ortaya çıkabilir”

Görüşmenin sadece 24 Kasım’da yaşanan uçak krizinin yaratmış olduğu sorunları gidermekle kalmayacağını belirten Dr. Ahmet Kasım Han, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’nin uluslararası ilişkilerinde ortaya çıkan belirsizliğin de, iki ülke arasında değerlendirileceğine ve belki yeni işbirliklerinin ortaya çıkacağını söyledi.

Dr. Ahmet Kasım Han, Türkiye-Rusya arasında liderler seviyesindeki görüşmenin en önemli gündem maddelerinden birinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi olacağını ifade etti ve ekledi:

“15 Temmuz’dan sonra Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerinde ortaya çıkan gergin bekleyiş ortamının Rusya tarafından değerlendirilmeye çalışılacağı kanaatindeyim.”

Rusya taviz verir mi?

Han, darbe girişimi sonrası Türkiye’de Batı tarafından ‘yalnız bırakılmışlık’ hissi sürdüğü müddetçe, Rusya tarafından bu durumun kullanılabileceğini ifade etti.

Dr. Ahmet Kasım Han, Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir paya sahip olan Suriye politikasında, Rusya’nın ne gibi değişiklikler yapabileceğini ise şu sözlerle değerlendirdi: “Rusya’nın Suriye politikasında eğer taviz verecekse, taviz verme eğiliminde olabileceği tek gündem maddesi, Kuzey Suriye’deki Kürt varlığı olabilir. Diğer konular Rusya açısından oldukça yaşamsal.”

“Rusya, Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini kolaylaştırıcı bir rol oynayabilir”

Rusya’nın dış politika geleneğinde muhataplarıyla eşit ilişkiler kurmak gibi bir yaklaşımının olmadığına değinen Uluslararası İlişkiler Uzmanı Ahmet Kasım Han’a göre, Suriye konusunda iki ülkenin anlaşabilmesi ancak Rusya’nın görüşlerine yakın bir denge üzerinde mümkün olabilir. Han’ a göre, Rusya, bunu yaparken bir taraftan da Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini kolaylaştırıcı bir rol oynamamaya da gayret gösterecek.

Rusya’nın, Suriye politikasında Türkiye’den rahatsızlık duyduğu konuları değerlendireceğini söyleyen Han, sözlerine şöyle devam etti:

“Amerika’nın PYD ile olan ve oldukça derinleşmiş olduğu anlaşılan ilişkisini gözönüne alırsak ve bunun da Türkiye’de yaratmış olduğu rahatsızlığı düşünürsek, Putin’in bu unsurlardan faydalanmaya çalışacağını düşünmek yanlış olmaz.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG