Erişilebilirlik

“Hamilelerde Aşılı ve Aşılanmayan Arasında Fark Büyük”


“Hamilelerde Aşılanan ve Aşılanmayanlar Arasında Fark Büyük”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:19 0:00

Corona salgınına, virüsün seyrine ve kimleri nasıl etkilediğine ilişkin her gün uzmanlar yeni verileri kamuoyuyla paylaşıyor. Türkiye’de de salgının ilk aylarında hamile kadınlara ilk 12 hafta sonrasında aşı öneriliyordu. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Emre Okyay, Amerika’dan gelen önemli çalışmalar sonucunda bu tavsiyenin değiştiğini hatırlattı.

Okyay, Delta varyantının hamile kadınlarda ciddi seyrettiğini, bu nedenle hamileliğin her haftasında aşılama önerdiklerini söyledi. Maryland eyaletinin Balitmore kentindeki Üreme Sağlığı Kongresi’ne katılan Doç Dr. Emre Okyay buradaki doktorların, tüp bebek tedavisi gören kadınlara da aşılamanın önerildiği bilgisini paylaştı.

Okyay, hamileliğin bağışıklık sisteminde değişikliğe yol açabildiğini, hem bebek hem de anne açısından olumsuz tablolara yol açtığını, aşının da bunu önlediğini belirtti.

Hamileliğin sonlarına doğru aniden bebeğin suyunun azalması, ani bebek kayıpları, solunum sıkıntılarının artması gibi sorunlarla karşılaştıklarını belirten Dr. Okyay, aşılanan ve aşılanmayan grup arasında büyük fark olduğunu söyledi.

Bağışıklık sizi virüse karşı korur mu?

Corona virüsü salgınının başından beri tıp dünyasının değerlendirdiği veriler ışığında vitamin takviyeleri, ilaçlar ve destek tedavilerinin çok sınırlı hatta hiç etki göstermediğini belirten Doç Dr. Emre Okyay, “Elimizde tek bir silah var; aşı” diye konuştu.

5-11 yaş arasının aşılanması

Miyokardit ile ilgili çalışmanın geri çekildiğini, aşının miyokardit riskini ekstra arttırmadığını, eldeki verilerin de bunu desteklediğini hatırlatan Dr. Okyay, 5-11 yaş arasındaki çocuklar aşılanmaya başladığında ciddi bir yan etki beklemediğini belirtti. Doçent Dr. Emre Okyay, okullarda eğitimin aksamaması, toplum bağışıklığına ulaşılması için de okul çağındaki çocukların aşılanmasının önemine dikkat çekti.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

XS
SM
MD
LG