Erişilebilirlik

Hamid Karzai Aşiret Liderleriyle Görüşecek


Hamid Karzai, eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani'nin cenaze töreninde (22 Eylül, 2011)
Hamid Karzai, eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani'nin cenaze töreninde (22 Eylül, 2011)

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, aşiret liderleriyle bir toplantı yaparak barış sürecinin nasıl devam ettirilmesi konusunda yeni bir yol çizmeyi umuyor.

Karzai, toplantı kararını barış özel temsilcisi Burhaneddin Rabbani’nin öldürülmesinden sonra aldı.

Yüksek Barış Şurası Başkanı Rabbani, 20 Eylül günü başkent Kabil’de bir suikast sonucu yaşamını yitirmişti.

Afgan yetkililer, suikast planının Pakistan’da yapıldığını ve suikastı bir Pakistan vatandaşının düzenlediğini söylüyor.

Karzai, televizyondan yayınlanan konuşmasında yakında bir meclis toplantısında barış sürecinin geleceğinin ele alınacağını söyledi.

Amerika, Pentagon sözcüsü aracılığıyla, barış anlaşmasına varılmasının Amerika’nın Afganistan’daki hedefleri açısından hayati önem taşıdığına vurgu yaptı, ancak bu sürecin zorlu bir aşamadan geçtiğini doğruladı. Sözcü John Kirby, sürüncemeye giren görüşmelerin Amerikan askerlerinin, Afgan ve diğer NATO birlikleriyle beraber, güvenliği sağlama yolunda kaydettikleri ilerlemeyi tehdit etmediğini kaydetti.

Karzai ise konuşmasında Pakistan’ı hala barış önünde ciddi bir engel olarak tanımladı. Afgan lider, Pakistan’ı terörle kumar oynamakla suçladı. Karzai, barış görüşmelerinin Taleban yerine Pakistan’la yütürütülmesi gerektiği yolundaki düşüncesini de tekrarladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG