Erişilebilirlik

Hamas’tan Kudüs’e Roket Saldırısı


İsrail ile Filistinli militanlar arasındaki çatışma Cuma günü Hamas militanlarının Kudüs’ü hedef alan saldırısıyla yeni bir boyuta ulaştı. Yetkililer, atılan roket mermisinin Kudüs’ün dış kesimlerine düştüğünü ve can kaybına yol açmadığını bildirdi. 1970’lerden bu yana Kudüs, Filistin’den gelen bir saldırıya hedef olmamıştı. Bu arada bölgeden gelen haberlerde İsrail tanklarının da Gazze sınırına çok yaklaştığı bildirildi.

Birkaç saatliğine bölgeyi ziyaret eden Mısır Başbakanı Hişam Kandil, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırgan tutumunu sona erdirmek için ülkesinin elinden geleni yapacağını söyledi. Kandil bu açıklamayı Gazze’de yaptı.
;
İsrail, Kandil’in ziyareti nedeniyle ateşkes ilan etmişti, ancak Hamas’ın roket atışlarını durdurmamasını gerekçe göstererek bu sabah ateşkesi bozdu. İsrail, ateşkes ilan ettiği zaman aralığında Hamas’ın en az 50 adet roket mermisi attığını bildirdi. İki tarafın karşılıklı olarak yüzlerce bomba ve roket mermisi attığı çatışmalarda, üç İsrailli ile en az 20 Filistinli öldü.

Öte yandan, Kudüs’te, Filistinililerle İsrail polisi arasında çatışma çıktı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava operasyonları Mısır, Lübnan ve Ürdün’de gösterilerle protesto edildi. Bu arada Amerika’da da İsrail yanlıları ile Filistin’e destek verenlerin protesto gösterilerinde karşılıklı gerilim yaşandı.

İsrail ve Filistin yetkilileri, çatışmalar nedeniyle sivilleri dikkatli olmaları yolunda uyarıyor. Filistinli militanların İsrail’in sanayi başkenti sayılan Tel Aviv’e kadar ulaşması özellikle İsrailli yetkilileri kaygılandırıyor. İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, bu tür saldırıların, İsrail’in misilleme yapmaktan başka seçeneği olmadığını ortaya koyduğunu söyledi.

İsrail, Çarşamba günü, Hamas’ın üst düzey komutanını Gazze’de füze saldırısıyla vurmuştu. Hamas bunun initikamını alma yemini etti ve İsrail’in kendisine “cehennemin kapılarını açtığı” tehdidini savurdu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG