Erişilebilirlik

Hamas’ın Yeni Politikasıyla İlgili Şüphe


Gazze’yi kontrolu altında tutan Hamas, İsrail’e karşı tavrını yumuşatan yeni bir politika açıkladı. Ancak Hamas’ın yeni politikasına ilişkin şüpheler var. İsrail ve resmi Filistin yönetimi El Fetih, Hamas’ın yeni politikasına karşı kuşkuyu elden bırakmıyor.

Hamas artık açıkça İsrail’in yok edilmesi yönünde çağrı yapmayacak. Bunun yerine 1967 sınırları içerisinde, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ü içine alan, bütün Filistinlileri kapsayan bir devlet istiyor. Hamas örgütü bunun için bir geçiş devletine hazırlanıyor.

“Geçiş” terimi şu anda İsrail’i kapsayan daha geniş bir Filistin devleti için basamak çağrışımı yapıyor. Hamas’ın yeni siyasi belgesinde İsrail’in varlığı hala reddediliyor ve İsrail’e yönelik silahlı mücadeleye destek veriliyor.

Doha’da yeni belgeyi açıklayan Hamas lideri Halid Meşal, “Hamas, tüm Filistin’in özgürlüğünü destekliyor fakat 1967 sınırları içinde, İsrail’i tanımadan, haklarından vazgeçmeden bir bağımsız devleti destekliyor” dedi.

İsrail ise Hamas’ın planını Batı ve ılımlı Arap ülkelerinin desteğini almaya yönelik bir tezgah olarak niteledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun sözcüsü David Keyes, “Hamas dünyayı kandırmaya çalışıyor, ama başarılı olamayacak. Terör tünelleri kazdılar ve binlerce füzeyi İsrailli sivillere fırlattılar. Bu gerçek Hamas” dedi.

Hamas imaj mı yeniliyor?

Hamas özellikle de Avrupa’daki imajını düzeltmek istiyor. Amerika’ya kıyasla Hamas, Avrupa’ya daha sempatik geliyor.

Meşal, 5 sayfalık belgenin daha ‘kabul edilebilir’ bir Hamas sunarken, bölge ve uluslararası gerçeklerle mücadelede ciddi olduğunu gösterdiğini kaydediyor. Meşal, bunun Avrupalı devletlerin kendilerine karşı duruşlarında değişiklik yapmasını da umuyor.

İsrail’in tepkisi beklenirken, Filistin yönetiminden gelen tepki dikkat çekti. Filistin yönetiminin iktidardaki partisi el-Fetih belgenin yetersiz ve çok geç olduğu görüşünde.

El Fetih sözcüsü Usame el Kavasme, Hamas’ın yeni belgesinin El Fetih’in 1988’deki belgesiyle aynı olduğunu belirtti ve “Hamas El-Fetih’i 30 yıl ihanet ile suçladıktan sonra özür dilemeli” dedi.

Filistinli iki grup, Hamas’ın Filistin yönetimini 2007’de Gazze’den çıkarmasından sonra kavgalı. Hamas’ın ayrıca komşu Mısır’la ilişkileri de kötü. Mısır, Sina yarımadasındaki IŞİD’e Hamas’ın destek verdiğine inanıyor.

Hamas, Kahire’ye bir mesaj olarak da Müslüman Kardeşler ile yakın işbirliğine son vereceğini açıkladı. Mısır ve Körfez ülkeleri Müslüman Kardeşler’i terör örgütü olarak niteliyor. Meşal ayrıca Yahudilikle savaşmadıklarını, Siyonizm’in işgaliyle savaştıklarını kaydetti.

Hamas, Amerika’nın Ortadoğu barış sürecini yeniden canlandırmayı planladığı bir sırada uluslararası tecritten kurtulmaya çalışıyor. Çarşamba günü Filistin lideri Mahmud Abbas’ın Washington’da Başkan Donald Trump ile görüşmesi bekleniyor. Trump’ın da üç hafta içinde Kudüs’e gitmesi bekleniyor. Trump, İsrail ve Filistinliler arasında barış olmaması için neden görmediğini belirtmişti.

Filistin devletinin kurulması için yeni bir hamle yapılacaksa, Hamas bunun parçası olmak istiyor. Fakat bununla ilgili kuşkular var. Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsünden Dr. Kobi Michael, Hamas’ın hala uluslararası toplumun üç isteğine karşı çıktığına dikkat çekiyor. Michael, “Oslo barışını tanımıyorlar, şiddeti durdurma fikrini kabul etmiyorlar, İsrail’i tanımıyorlar, gerçek bir değişiklikten çok makyaj gibi” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG