Erişilebilirlik

HAMAS Türkiye'den Ne Talep Etti?


HAMAS lideri Halid Meşal
HAMAS lideri Halid Meşal

HAMAS'ın Gazze'de kamu çalışanlarının maaşlarını ödeme sıkıntısı yaşadığı ve Türkiye’den nakit sıkıntısını gidermek için yardım istediği öne sürülüyor

AKP Hükümeti'nin HAMAS ile yakın diyaloğu devam ediyor. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerdeki gerginlik tetikleyici unsurlardan biri de bu diyalog. HAMAS'ın siyasi lideri Halid Meşal, dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile üç saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Filistin'deki gelişmelerin ele alındığı açıklandı ancak iddialara göre HAMAS farklı taleplerde bulundu.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinde kısır döngü sürecinde her iki taraftan da barış sürecinde başarı sağlanamadığı yönünde açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bu aşamada, HAMAS'ın Türkiye'ye yaptığı sürpriz ziyaret de dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, en son 18 Haziran'da görüştüğü HAMAS'ın Siyasi Lideri Halid Meşal'e geniş zaman ayırdı. Başbakanlık'taki görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın da katıldı. Yaklaşık 3 saatlik görüşme sonrasında Başbakanlık kaynaklarınca, Filistin'deki son durum ve Gazze'ye yardımlar gibi konuların ele alındığı belirtildi. Ancak kulislere Erdoğan - Meşal görüşmesine ilişkin farklı iddialar da yansıdı.

Türkiye ile HAMAS ilişkileri açısından ilk iddialardan biri, Reuter Haber Ajansı’nın Gazze mahreçli haberinde dile getirildi. Haberde, HAMAS'ın Gazze'deki memur maaşlarını ödeme sıkıntısı yaşadığı ve bunun özellikle Kurban Bayramı öncesinde ciddi tepkilere yol açtığı kaydedildi. Ajansa göre Mısır'ın Gazze’deki tünelleri kapatması yüzünden HAMAS’ın para kaynakları kesildi ve örgüt nakit sıkıntısına düştü. Bu çerçevede, Meşal'in, Ankara ziyaretinde Türkiye'de maddi yardım talebinde bulunup bulunmadığı sorusu gündeme düştü.

Bir diğer iddia ise, İsrail tarafından ortaya atıldı. Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Halid Meşal, Katar'ın kendisine yaptığı evsahipliğinin yerine yeni bir yaşam adresi arayışında. Bu noktada Ankara'dan de beklentisi bulunduğu öne sürüldü. Hamas’ın Türkiye’de temsilcilik açması olasılığı gündeme geldi. Ancak Türkiye tarafından henüz bu iddialara ilişkin açıklama gelmedi.

Halid Meşal ise, NTV'ye yaptığı açıklamada, İsrail'in Türkiye'den Mavi Marmara Gemisi olayı nedeniyle özür dilemesini çok önemli gördüklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz ay Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın özel temsilcisi Nebil Şaat'ı ağırlamıştı. Şaat, Türkiye'nin İsrail konusundaki tutumunu övmüştü. Davutoğlu da, Gazze'ye yönelik ambargonun sonlandırılması için çabalarını sürdürecekleri konusunda güvence vermişti.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG