Erişilebilirlik

Hamas: 'İsrail'le Ateşkes Uzamayacak'


Dün Gazze'de Hamas'ın mitingine katılan oyuncak silahlı bir Filistinli çocuk
Dün Gazze'de Hamas'ın mitingine katılan oyuncak silahlı bir Filistinli çocuk

Hamas İsrail'le bu sabah sona eren ateşkesi uzatmayacağını bildirdi. 72 saatlik ateşkesin sabah yerel saatle 08.00’de bitmesine kısa süre önce açıklama yapan Hamas yetkilileri, Kahire’de İsrail’le yürütülen dolaylı görüşmelerden sonuç çıkmadığını söyledi

Hamas yetkilileri, Gazze’deki militanların füze atarak ateşkesi bozdukları yönünde İsrail tarafından yapılan suçlamayı da reddetti.

İsrailli yetkililer, ateşkesin sona ermesinden üç saat önce Gazze’den atılan iki roketin ülkenin güney topraklarına düştüğünü bildirdi. Füze saldırısında yaralanan olmadı.

Ateşkes süresini uzatmaya yakın görünmeyen iki taraf da, provokasyon yaşanması durumunda saldırılarına devam etmekle tehdit ediyor.

İsrail gerekirse, ateşkesi tek yanlı olarak uzatabilecekleri önerisi sunmuştu.

72 saatlik ateşkes bir aydır devam eden çatışmalara ara verdirmişti. İsrail’in yürüttüğü hava ve kara operasyonları sonucu Gazze’de çoğu sivil ve çocuklardan oluşan bin 900’ü aşkın Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail de operasyonda 64 asker ve 3 sivil kaybetti.

Ateşkes sırasında Gazze sınırında dinlenen İsrail askerleri
Ateşkes sırasında Gazze sınırında dinlenen İsrail askerleri

Hamas İsrail ve Mısır’dan Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukayı kaldırmasını istiyor. 2007’den bu yana uygulanan abluka, Gazze ekonomisini alt üst etmiş ve Filistinlilerin hareket özgürlüğünü kısıtlamıştı.

İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, çatışmaların tekrar başlaması durumunda şiddet ve katliamın sorumlusunun Hamas olacağını ima etti.

Başkan Barack Obama, önceki gün yaptığı açıklamada, Gazze’nin sonsuza kadar dış dünyaya kapalı kalamayacağını, bu şekilde ayakta duramayacağını, istihdam ve ekonomik büyüme sağlayamayacağını söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG