Erişilebilirlik

Hamas ile Ateşkes Anlaşması Yalanlandı


Gazze kentinde İsrail hava saldırısında yıkılan bir bina
Gazze kentinde İsrail hava saldırısında yıkılan bir bina

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman Gazze’deki Hamas militanlarıyla kalıcı bir ateşkes anlaşmasına varılmadığını açıkladı. Daha önce tarafların Kahire'deki görüşmelerde anlaşmaya vardıkları bildirilmişti.

Lieberman Perşembe günü bir grup yabancı diplomatla görüşürken anlaşma haberlerini yalanladı.

Oysa daha önce bir İsrailli yetkili kalıcı ateşkes anlaşmasının Cuma günü yerel saatle sabah 6.00’da başlayacağını açıklamıştı.

Hamas da İsrail ile bir ateşkes anlaşmasına vardığını yalanladı.

Daha önce önce İsrail ve Hamas, Birleşmiş Milletler’in beş saatlik geçici ateşkes çağrısına uymayı kabul etmişti.

Beş saat sürecek olan ateşkes, Gazze halkının acil ihtiyaçlarını temin etmesini, hasar tespiti yapmasını ve tıbbi yardım almasını amaçlıyor.

İsrail, Hamas’ı ateşkes yürürlüğe girdikten sonra üç havan mermisi ateşlemekle suçladı. İsrail ordusu havan mermilerinin İsrail’in güneyinde Eşkol kentine düştüğünü bildirdi.

İsrail, ateşkes süresinde Filistinli militanlardan gelebilecek roket saldırılarına karşılık vereceği uyarısında bulunmuştu. Ancak havan saldırısına hemen bir karşılık verilmedi.

Filistinli yetkililer, İsrail’in geçen hafta Gazze’ye başlattığı hava operasyonunda toplam 213 kişinin öldüğünü bildiriyor. Çarşamba günü İsrail’in Gazze plajına düzenlediği hava saldırısında oyun oynayan dört çocuk hayatını kaybetti.

Çocukların ölümüne yol açan patlama, televizyon kameralarınca kaydedildi.

İsrailli yetkililer, çocukların ölümünü “trajedi” diye niteledi ve soruşturma açılacağını bildirdi. Ancak İsrail, Hamas militanlarının kasıtlı olarak sivillerin yoğun olduğu noktalardan füze attığını ve suçsuz insanları kalkan olarak kullandıklarını savunuyor.

İsrail, roketleri fırlatıldıkları andan itibaren tespit eden, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden birine sahip. Uçaklar gelişmiş radarların da yardımıyla füze rampalarını dakikalar içinde bulup vurabiliyor. Bununla birlikte vurulan hedeflerde büyük sivil kayıplar da yaşanıyor. Hamas’ın bu rampaları kasıtlı olarak sivil alanlara yerleştirdiğini iddia eden İsrail, örgütün savaş suçu işlediğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG