Erişilebilirlik

Hamas Gazze Sınır Geçişlerini Filistinli Yetkililere Devretti


Gazze Şeridi’ni kontrol altında tutan Hamas, Gazze’nin İsrail ve Mısır ile sınır geçişlerinin kontrolünü Filistinli yetkililere bıraktı. Hamas, El Fetih ile geçen ay bir ön anlaşma üzerinde uzlaşmıştı.

On yıllık Hamas kontrolünün ardından örgütün güvenlik güçleri ve sınır kontrol görevlileri, Gazze’ye giriş çıkışları düzenleyen sınır geçişlerinden çekildi ve yerlerine Filistin Yönetimi yetkilileri geçti.

Hamas, Gazze’nin kontrolünü 2007 yılında El Fetih liderliğindeki Filistin Yönetimi güçlerinden almıştı. Ancak yaklaşık on yıldır süren İsrail ve Mısır ablukasının ardından Hamas’ın yeni liderleri artık Gazze’yi yönetmek için hevesli olmadıklarını açıkladı. Gazze’ye uygulanan abluka yüzde 40’tan fazla işsizliğe ve sürekli enerji kesintilerine neden olarak bölgede hayatı son derece olumsuz etkiliyor.

Ön anlaşmaya varmışlardı

Geçen ay Mısır arabuluculuğunda iki rakip grup Hamas ve El Fetih, ön anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Ancak birçok konunun nasıl çözüleceği halen netlik kazanmış değil. Taraflar 21 Kasım’da Kahire’de bir araya gelecek ve Hamas hükümetinin işe aldığı 40 bin işçinin durumu ile Hamas’ın geniş roket ve patlayıcı cephaneliğinin kontrolü konularını ele alacak. Hamas’ın askeri kanadı silahlarından vazgeçmeyeceğini söylüyor.

Yetkililer önemli bir adım olarak değerlendirdikleri sınır geçişlerinin devredilmesinin ablukayı hafifletmek için bir adım olmasını umuyor.

En büyük sınavlardan biri ise Mısır ile Refah sınır geçişini başarıyla açılıp açılmayacağı. Refah, Gazze’nin 2 milyon nüfuslu halkının seyahat etmek için tek kapısı. Mısır kapıyı son 10 yıldır kapalı tutuyordu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG