Erişilebilirlik

Hamaney: ‘Nükleer Anlaşmayı Destekleyin’


İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Avrupa’yı, ABD Başkanı Donald Trump’ın tasdik etmediği 2015 tarihli nükleer anlaşmayı desteklemek için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Avrupalı şirketler, İran’ın nükleer programına getirilen kısıtlamalar karşılığında uluslararası yaptırımları kaldıran anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana İran piyasalarına akın etmiş durumda.

Ayetullah Ali Hamaney, resmi internet sitesine konulan açıklamasında, “Avrupa hükümetleri nükleer anlaşma konusunun altını çizdiler ve ABD başkanının açıklamalarını kınadılar. Bu yaklaşımı memnuniyetle karşılıyoruz ama ona sadece anlaşmayı çöpe atmamasını söylemeleri yeterli değil. Nükleer anlaşma onların yararına” dedi.

Hamaney, Trump hakkında, “Ağzı bozuk başkanın saçma açıklamalarına yanıt vermeye zaman harcamayacağım” ifadesini kullanırken, Trump ve yönetimini “akli dengesi bozuk” olarak nitelendirdi.

İran dini lideri, ABD’nin anlaşmadan çekilmesi durumunda anlaşmayı “yırtıp atacakları” uyarısında bulundu.

Hamaney’in açıklamaları, dini liderin Avrupalı iş çevreleri üzerinde nükleer anlaşmayı korumak için baskı yapabileceği umudunu yansıttığı yorumları yapılıyor. Dini lider, ülkesinin durağan ekonomisini yeniden canlandırma çabaları kapsamında İran’ın uluslararası piyasalara erişiminin devam etmesini istiyor.

Nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana Avrupa havacılık şirketi Airbas, Fransız Total SA ve Groupe Renault, Çin Ulusal Petrol Şirketi İran’la milyarlarca dolarlık satış anlaşmalar imzalamıştı.

Nükleer anlaşmanın tarafları olan İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Avrupa Birliği Trump yönetimini anlaşmada kalmaya çağırıyor.

Trump geçen hafta, İran’ın anlaşmaya uyduğunu tasdik etmeme kararını açıklamış ancak Amerika’yı anlaşmadan çekmemiş, topu Kongre’ye atmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG