Erişilebilirlik

Ham Afyonun Fiyatı İkiye Katlandı


Afganistan'da haşhaş tarlası
Afganistan'da haşhaş tarlası

Birleşmiş Milletler Afganistan’da afyon fiyatlarının 2011’de bir önceki yıla göre yüzde 133 arttığını bildirdi

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Dairesi’nin yayınladığı raporda afyon üreticilerinin gelirinin 1,4 milyar dolara ulaştığı, bu rakamın Afganistan’ın gayri safi milli hasılasının yüzde 9’u olduğu yazılı.

Daire Başkanı Yuri Fedotov, afyon üretiminin Afgan ekonomisinin önemli bir parçası olmaya devam ettiğini ve hasattan elde edilen gelirin çoğunun militanlara gittiğini söyledi. Fedotov afyon üretimi ve kaçakçılığının ülkede rüşvet ve yolsuzluk vakaların körüklediğini de belirtti.

Afgan afyon üreticilerinin yüzde 60’ı, iş imkânı olmadığını ve ailelerine ancak haşhaş ekimiyle bakabildiklerini söylüyor.

2010 yılında haşhaş tarlalarının büyük bir kısmı bitki hastalığı yüzünden yok olmuş ve afyon fiyatları rekor düzeye çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre, üretim eski seviyeye çıkmış olmasına rağmen afyon fiyatlarında düşme olmadı.

Birleşmiş Milletler raporuna göre 2011 yılında üretilen afyon miktarı bir önceki yıla göre yüzde 61 oranında yükseldi. 2010 yılında bu rakam 3,600 ton iken, 2011’de bu 5,800 tona çıktı.

Örgütün Uyuşturucu ve Suç Dairesi’ne göre buğday fiyatlarındaki düşmenin de afyon üretiminin artmasına katkısı oldu. Geçen yıl afyondan elde edilen brüt gelir, buğdaydan elde edilenin 11 katıydı.

Haşhaş bitkisinin olgunlaşan kozasındaki öz suyun çeşitli yöntemlerle işlenmesiyle afyon ve morfin, kodein ve eroin gibi türevleri elde ediliyor.

Tüm dünyada afyonun yüzde 90’ını Afganistan üretiyor ve haşhaş ekiminin en yaygın olduğu yerler Taleban’ın en güçlü olduğu güney illeri.

XS
SM
MD
LG