Erişilebilirlik

Tutuklu Halkbank Genel Müdür Yardımcısı New York'ta Mahkemeye Çıkarıldı


Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 23 Mart'ta giriş yaptığı New York JFK Havalimanı'nda gümrük memurları tarafından sorgulandıktan sonra ABD'ye girişine izin verildi, ancak dün ülkeden ayrılışı sırasında aynı havaalanında gözaltına alındı, ardından tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı.

İlk duruşması tamamlanan Atilla 10 Nisan'da yeniden hakim karşısına çıkacak

Atilla, Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından sorgulandıktan sonra Rıza Sarraf'ın yaklaşık bir yıldır hapis yattığı Metropolitan Correctional Center New York (MCC New York) götürüldü.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı'nın tutukluluk kaydı
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı'nın tutukluluk kaydı

10 Nisan'da yeniden hakim karşısına çıkacak

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Mehmet Atilla bugün ayrıca Hakim James C. Francis'in karşısına çıkartıldı.

Hakim Francis, hakkındaki suçlamaları yüzüne okuduktan sonra Atilla’nın tutuklu yargılanmasına karar verdi. İran'a ABD'nin ambargosunu delmek ve bankacılık sahtekarlığı ile suçlanan Atilla, 10 Nisan’da yeniden hakim karşısına çıkacak. Hakim Francis, Atilla’nın suçlamaların birinden 30, diğerinden de 20 yıla varan hapis cezası ve milyonlarca dolar para cezası alabileceğini söyledi.

Atilla hakkında hazırlanan 40 sayfalık iddianamede ise bir süre önce görevinden alınan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara' nın imzası olduğu dikkat çekiyor.

Atilla’nın Rıza Sarraf’ın dahil olduğu İran'a uygulanan amborgonun delinmesiyle ilgili soruşturması kapsamında tutuklandığı belirtildi.

Atilla hakkında 40 sayfalık iddianamede gizlilik kararı kaldırılarak yayımlandı. İddianameye göre Atilla, Sarraf ile birlikte yargılanacak.

‘Sarraf ile işbirliği yaptı’

New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon H. Kim, Atilla’nın büyük bir altın tüccarı olan Rıza Sarraf’ın ABD finansal kurumlarını kullanarak, Amerikan yaptırım yasalarını ihlal etmekten yargılanan yardımcı olmaktan tutuklandığını söyledi. Kim, “Türk bankacısı Mehmet Hakan Atilla, iddia edildiği gibi, yasadışı olarak milyonlarca doları yasaklı olan İran'a gönderilmesine yardımcı oldu. Atilla, Sarraf ile birlikte çalıştı. Amerikan finansal sistemini kullanarak zarara uğrattı. Bu soruşturmada emeği geçen, özveriyle çalışan FBI ve diğer çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

FBI Yardımcı Yardımcı Direktörü William F. Sweeney Jr. da "İran, yaptırımlardan kaçınmak ve ABD yasalarını ihlal etmek için gerekli tüm araçları kullanacağını göstermeye hala devam ediyor. Bu davada suçlanan kişiler, yardıma muhtaç insanlar için gönderilen insani yardımları örtülü bir şekilde ABD bankalarını kullanıp, muazzam miktarda para aktardılar. Türk ulusal ve finansal kurumlarını kullandılar” dedi.

Eski New York Güney Bölgesi Başsavcı Preet Bharara tarafından mahkemeye sunulan Sarraf’ın iddianamesinde Halk Bankasının da adı geçiyordu.

Amerika’nın Sesi’nin New York’ta ulaştığı çeşitli hukuk kaynakları soruşturmda adı geçen isimlerle ilgili iddianameler sunulacağını belirttiler.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG