Erişilebilirlik

Halkbank Davasında Yeni Duruşma Tarihi 10 Şubat


New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden davada Yargıç Richard Berman, Halkbank davasıyla ilgili ön duruşmanın 10 Şubat’ta görülmesine karar verdi.

Yargıç Berman, Halkbank’a önümüzdeki ay yapılacak duruşmada aleyhindeki iddialar konusunda kendisini savunması çağrısında bulundu.

Yargıç Berman Halkbank’ın 10 Şubat’ta New York’ta yapılacak duruşmaya katılmaması halinde, mahkeme kararlarına uymaması nedeniyle çeşitli yaptırımlarla karşılaşabileceğini ifade etti. Berman, savcılıktan da elindeki Halkbank ile ilgili kanıtları 3 Ocak tarihine kadar mahkemeye sunmasını istedi.

Yargıç Berman geçen hafta aldığı kararda, Halkbank’ın özel ve sınırlı bir şekilde yargılanma talebini reddetmiş, Halkbank davasıyla ilgili Türk hükümetinin ABD’de çeşitli lobi güçlerini de kullanarak Amerikan yargı sistemine baskı yaptığını öne sürmüştü.

Yargıç Berman, Halkbank’ın taleplerini reddederek yeni bir duruşma günü saptamasıyla New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın “Halkbank duruşmalara katılmazsa kaçak duruma düşer” argümanını da kabul etmiş oldu. Yargıç Berman, Halkbank’ın mahkemeden gönderilen iki tebligatı almama nedenini ve duruşmaya katılarak argümanı açıklaması gerektiğini kaydetti.

“Yargıç üzerinde siyasi baskı hissediyor”

VOA Türkçe’ye Halkbank davasıyla ilgili gelişmeleri değerlendiren New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut, Halkbank’ın 10 Şubat’ta yapılacak duruşmaya mutlaka katılması gerektiğini belirterek, aksi halde mahkemenin gıyabında verebileceği farklı yaptırım ve cezalarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Halkbank davasıyla ABD Başkanı Donald Trump’ın da bulunduğu bir çok üçüncü şahsın Rıza Sarraf, Hakan Atilla ve Halkbank davasıyla ilgili devreye sokulduğunu belirtmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanı sıra eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, eski ABD Başsavcısı Loretta Lynch, ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, eski ABD Adalet Bakanı Michael B. Mukasey’in dolaylı yollardan davaya müdahil olduğunu kaydetmişti.

Halkbank’ın ve üst düzey yöneticilerinin 2012-2016 yılları arasında ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlandığı davada Halkbank, bankanın ABD’de şubesinin ya da fiziksel bir faaliyetinin bulunmadığını gerekçe göstererek mahkemenin yargılama yetkisine itiraz etmişti. Bu sebeple de New York’ta görülen duruşmalara katılmamış, hakkındaki suçlamalara yanıt vermemişti.

Davaya bakan Yargıç Richard Berman geçtiğimiz hafta bankanın mahkemenin yargılama yetkisine itiraz edebilmesi ve reddi hakim talebinde bulunabilmesi için önce hakkındaki suçlamalara yanıt vermesi gerektiğine hükmetmiş, Halkbank’ın iki talebini de reddetmişti.

Halkbank’ın New York’ta görülen davada daha önce hakkındaki suçlamalara yanıt vermesi için iki kez celp gönderilmiş ancak bankanın savunma ekibi mahkemenin yargılama yetkisine itiraz ettikleri için gönderilen celplere uymayarak fiziksel olarak duruşmalara katılmamıştı.

Halkbank, yargıç Berman’ın mahkeme salonu içinde ve dışında yaptığı açıklamaların mahkemenin tarafsızlığına bölge düşürdüğünü iddia ederek, özel bir duruşma talep etmişti. Yargıç Berman ise Halkbank’ın bu taleplerinin değerlendirilebilmesi için önce iddianamede kendisine yöneltilen suçlamalara cevap vermesi gerektiğine hükmetmişti.

Yargıç Berman, yazılı kararda “Halkbank yargılama yetkisi konusunda mahkemenin bir karara varmasını istiyorsa, bu ikilemin çözüm anahtarı bankanın elinde. O anahtar da ya New York’a gelerek bizzat ya da avukatlar aracılığıyla suçlamalara cevap vermek” ifadelerini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG